Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı İzzet Altuntaş, Bulgaristan’da yaşayan Türklere soykırım yapılmaya çalışıldığını söyledi.
Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı İzzet Altuntaş, yaptığı açıklamada konfederasyonun 3. Olağan Yönetim Kurulu toplantısını Bulgaristan’ın Hasko ilinde yaptıklarını belirterek, burada Türk partisi Halk ve Özgürlükler Partisi (HÖG) Genel Başkanı, belediye başkanları ve bazı milletvekilleriyle görüştüklerini söyledi. Bulgaristan’da yaşayan Türklerin sıkıntılarını dile getiren Altuntaş, “Konfederasyon olarak konfederasyon seçiminden sonra 3. Olağan Yönetim Kurulu toplantımızı Bulgaristan’ın Hasko iline bağlı Minirabali Belediye Başkanlığı’nın daveti ile 4 günlük toplantımızı orada yaptık. Bu toplantı esnasında aynı zamanda Bulgaristan’ın isim değişikliğinin, soykırımının 30. yıl törenleri vardı. Aynı zamanda soykırımla ilgili o baskıda ölen 17 aylık Türkan bebeğin de ölüm yıl dönümüydü. Bu amaçla gittiğimiz Bulgaristan’da ayriyeten Filibe ilinde Türk partisi olan Halk ve Özgürlükler Partisi’nin Genel Başkanı Lütfi Mestan ve yardımcılarıyla da bir görüşme yaptık. Bu görüşmelerimizde Bulgaristan’daki Türklerin yaşamış olduğu sıkıntıların ve mecliste Türk partisinin aldığı kararların Türkiye’ye yansıtılmasının ne şekilde olacağını, Türk kamuoyuna nasıl iletileceğini ve birbirlerimizin sorunlarını dile getirip çözümlerini aramasında karar kılındı. Bulgaristan’da bugün Türkçe eğitime karşı çok büyük zorluklar olduğu, Avrupa Birliği’ne giren Bulgaristan ilkokul başlangıcında anadilde eğitimi Bulgarca’dan başlatmak kaydıyla Türklere büyük bir soykırım yapmaktadırlar. 38 tane milletvekili olan Türk partisi HÖG Genel Başkanı Lütfi Mestan mitingde Türkçe konuşuyor diye para cezası ile cezalandırılıyor. Bulgaristan’daki televizyon haberlerinde günlük 5 dakika Türkçe haber verilirken, bunun da indirilmesi için bugün Bulgaristan parlamentosunda tartışmalar başlatılıyor” dedi.
AB’nin Bulgaristan’daki Pomak ve Çingenelere karşı baskı yaptıklarının altını çizen Altuntaş, “Bugün AB’nin de desteği ile orada yaşayan Müslüman Pomak kardeşlerimiz hep Türk yanlısı olmuşlar ve ‘Türk’üz’ demişlerdir ama onlara ısrarla ilk önce Pomaklara büyük baskı yaparak onları asimile etmek istemişlerdir. Onların parti kurmaları için AB’nin desteği ile Pomak ve Çingeneleri Türklerden koparmak istemektedirler. Bizim Türk partisi, Türk vatandaşlarımız ‘biz silahla dağa çıkmadık, biz ayrılık da istemiyoruz, sadece yasal haklarımızı istiyoruz’ demektedirler. Bulgaristan demokrasiye geçtikten sonra meclise 4 parti giriyorlardı, bugün ilk defa 8 parti giriyorlar. 38 milletvekili olmasına rağmen HÖG partisi hükümet ortağı olmasın diye diğer küçük ırkçı Bulgar partileri birleşiyorlar. AB özellikle Çingene kardeşlerimize 2014 yılında dernek kurduruyor ve onlara yardım yapıyorlar. Dış destekli olarak bunlar finanse ediliyor. 30 sene önce nasıl ırkçılık yaparak tanklarla, silahlarla Türklerin nüfus kağıtlarını ve isimlerini değiştirmeye zorlamışlarsa, ne acı ki AB’ye giren Bulgaristan meclisi bugün dahi onun bir soykırım olduğunu parlamentoda yine aynı sözleri kullanmaktadır. 30 sene sonraki AB’ye giren parlamento da aynı şekilde konuşmaktadır. O nedenle bugün Türkiye’de yaşanan bazı olaylarda doğudaki kardeşlerimizin temsilcileri ‘biz Bulgaristan’daki Türkler gibi istiyoruz’ derken olayları iyi incelemeli ve istismar edilmemeli. Oradaki Türkler bu şeklide hiçbir zaman silaha sarılmamış, dağa çıkmamış, ayrılık istememişlerdir. Sadece Bulgar yasalarındaki haklarının kullanılmasını istemişlerdir. O nedenle Bulgaristan’daki Türklerin yaşayışını Türkiye’de kendilerinin ırkçı ayrımlarıyla karıştırmasınlar” diye konuştu.
Avrupa’nın Pomakları Türkiye’nin doğusuna gönderip orada bölücülük oluşturmak istediklerini ifade eden Altuntaş, “Bugün yine kurdurdukları Avrupa’nın Pomak dernekleriyle Türkiye’de doğuya yollamaktadırlar. ‘Gidin orada hemşehrilerinizle tanışın ve birbirinizle anlaşarak yeni bir ayrım yapın’ demektedirler. Yani Türkiye’de bölücülük oluşturmak için her türlü entrikaları AB’nin desteği ile Bulgaristan’daki gerek Çingene kardeşlerimizi, gerekse Pomak kardeşlerimizi bugüne kadar kendilerinin Türk ve Müslüman olduğunu söyleyen bu kardeşlerimize Türkiye’de de ayrımcılık yapmak için ekonomik yardımda bulunarak onlara yol göstermektedirler” şeklinde konuştu.
Bulgaristan’daki HÖG Genel Başkan Yardımcısı ve Cebel Belediye Başkanı Bahri Ömer’in Samsun’dan bir belediye ile kardeş şehir olmak istediklerini belirten Altuntaş, “O nedenle biz konfederasyon yönetimi olarak Samsun’daki belediyelerle görüşeceğim ve Bulgaristan’daki Cebel Belediyesi ile kardeş şehir yapmaya çalışacağız” dedi.