AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay, Birleşmiş Milletler 3. Dünya Afet Risk Azaltma Konferansı kapsamında düzenlenen "Yönetişim ve Kalkınma Planlaması" panelinde konuştu.
AFAD koordinasyonunda Türkiye’nin afet ve acil durum yönetimi alanında kriz yönetiminden risk yönetimi anlayışına geçtiğine dikkat çeken Oktay, “Paydaşlar arasında işbirliği ve koordinasyonu güçlendirecek mekanizmaların kurulması büyük önem taşımaktadır. Ülkemizin afet yönetimi stratejisi de bu modelden hareketle geliştirilmektedir” ifadelerini kullandı.
Oktay, tüm paydaşları kapsayan yeni bir afet yönetimi anlayışının inşa edilmesi gerektiğini dile getirerek, “Teklif ettiğimiz model dört adımdan oluşuyor: Hazırlık, müdahale, iyileşme ve zarar azaltma” dedi.
Türkiye’nin Afet Müdahale Sistemi’ni hayata geçirdiğini söyleyen Oktay, “28 hizmet grubuna bağlı resmi kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütlerinin afet anında üstleneceği sorumlulukları önceden belirlediğimiz bir yapı oluşturduk” şeklinde konuştu.
AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay, “Depremlerin etkisini azaltmak amacıyla başlatılan kentsel dönüşüm projeleri, İstanbul gibi mega kentlerde Çevre Şehircilik Bakanlığı ve özel sektör arasında işbirliğini desteklemektedir” diye konuştu.
Son teknolojinin takip edilmesi ve bunun oluşturduğu imkanlardan faydalanılması gerektiğine dikkat çeken Oktay, “Ancak aynı zamanda gelişen teknolojiyle bağlantılı ortaya çıkan yeni riskleri takip etmek durumundayız” ifadelerinde bulundu.