AMASYA (AA) - Amasya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Uzaktan Eğitim Merkezi (UZEM) Mekatronik Bölümü öğrencileri 10 bin lira maliyetle kafa ve ayakla komut verilebilen yapay kol üretti.

UZEM'de eğitim gören farklı meslek gruplarından 32 kişinin yer aldığı "El-Cezeri" adlı grup, yapay kol projesini 1 yılda tamamladı.

Üzerine çip yerleştirilmiş şapka ve ayakkabının sağa, sola, öne veya arkaya hareketinden aldığı komutla çalışan yapay kol, 10 bin liraya mal oldu.

Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Feda Öner, gazetecilere yaptığı açıklamada, araştırmalarına göre Türkiye'de benzeri olmayan bir proje ortaya koyduklarını belirtti.

Yapay kolun yanında yer alan şapka ve ayakkabının bir anlamının olduğunu ifade eden Öner, "Kolu olmayan birisi kafasına taktığı şapka veya giydiği ayakkabıdaki çipler vasıtasıyla verilen komutlarla kolunu hareket ettirebilecek. Projemiz engelli kardeşlerimizin yaşamına kolaylık sağlayacak ancak bu projenin daha da geliştirilmesi gerekiyor" dedi.

Öner, projenin Uzaktan Eğitim Merkezi öğrencileri tarafından yapılmasının çok önemli olduğunu, farklı meslek grubundan herkesin projeye katkı sunduğunu aktardı.

Türkiye'de bu tür fikirleri ürüne dönüştürme ve bunları uluslararası pazarlarda sunmanın çok önemli olduğunu anlatan Öner, "Orijinal bir proje olduğu kanaatindeyiz. İnternet ortamında ve akademik camiada araştırmalar yaptık. Benzerine rastlamadık. Bizlere destek veren Rektörümüz Prof. Dr. Metin Orbay'a teşekkür ediyorum. Öğrencilerimiz de gayret gösterdiler. Güzel bir grup çalışması ortaya koydular" diye konuştu.