Ankara Büyükşehir Belediyesi, 2014 yılında yaklaşık 142 bin ihtiyaç sahibi ailenin gıda, temizlik ve ısınma malzemesi ihtiyacını karşılayarak yaşam desteği sağladı. Dar gelirli ailelere sosyal yardımlarını ulaştırmaya devam eden Büyükşehir Belediyesi, aynı yıl dağıtığı kömürlerle 80 bin ailenin yuvasını ısıttı, 15 bin aileye de ekmek yardımında bulundu.
Geliştirdiği sosyal projelerle Türkiye’deki belediyelere örnek olan Büyükşehir Belediyesi, 7’den 70’e herkesin yardımına koşarak, ihtiyaç sahiplerine 18 yıldır gıda, temizlik ve kömür yardımında bulunuyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 2014 yılında 141 bin 767 ihtiyaç sahibi aileye gıda ve temizlik malzemesi yardımında bulunduklarını, aynı yıl ayrıca 14 bin 820 aileye ihtiyaçları doğrultusunda 18 milyon 503 bin 562 adet ekmek verdiklerini söyledi. Başkan Gökçek, sosyal yardımlar kapsamında dar gelirli ve ihtiyaç sahibi vatandaşlara yardımların 1997 yılından beri sürdüğünü belirtti.
"YARDIMLAR EVLERDE TESLİM EDİLİYOR”
Büyükşehir Belediyesi’nin imkanları doğrultusunda geçmiş yıllarda olduğu gibi 2015 yılında da ihtiyaç sahiplerine gıda ve temizlik malzemesi dağıtılacağını söyleyen Başkan Gökçek, şunları kaydetti:
“Ankara’nın tüm ilçelerine yardımlarımızı ulaştırıyoruz. Oradaki ihtiyaç sahibi ailelerin yüzünü güldürüyoruz. Yardımlar özenle ihtiyaç sahibinin evine kadar ulaştırılarak kapıda teslim ediliyor. Böylece yardım alanların rahatsız olmasının önüne geçiliyor. Yardımlar, temel ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak hazırlanıyor.”
Sosyal yardım başvurularının titizlikle değerlendirildiğini belirten Başkan Gökçek, “Yardım alacak evler, üniversite mezunu, deneyimli ve özel görevlendirilmiş personel tarafından yerinde inceleme yapılarak belirleniyor” dedi.
1997 yılından bugüne kadar ihtiyaç sahiplerine toplam 1 milyon 163 bin 500 ton kömür yardımı yapıldığını belirten Gökçek, “2014 yılında 80 bin ailenin yuvasını ısıttık. Her aileye 1 ton kömür yardımı yapılıyor. Uzmanlar kömür yardımı almak isteyenlerin evlerine gidip inceleme yaparak, evin ısınma biçimine, ısınmak için kömüre gereksinim duyulup duyulmadığına da bakıyor. Eğer evde kömür ihtiyacı yoksa kesinlikle bu evlere yardım gönderilmiyor. Kesinlikle kükürt oranı düşük, kalori oranı yüksek ithal kömür dağıtımı gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.
BÜYÜKŞEHİR SURİYELİ MÜLTECİLERE DE SAHİP ÇIKIYOR
Başkent’teki yoksul ve dar gelirli vatandaşlara yapılan yardımların yanı sıra yurt içinde ve yurt dışında doğal afetlere uğrayan insanların yardımına da koşulduğunu ifade eden Başkan Gökçek, “İç savaştan kaçarak ülkemize sığınan Suriyeli Sığınmacılara da yardım elini uzattık. Suriyeli Sığınmacılara yapılan yardım bir insanlık vazifesidir. Belediyenin bütçesi ve imkanları ölçüsünde yardım yapılmasına gayret ediyoruz ve edeceğiz” diye konuştu.
Sosyal yardımlar öncesinde Büyükşehir Belediyesi’nin yerinde inceleme memurları, adreslere giderek, gerekli araştırmaları yapıyor. Memurların verdiği rapora göre de başvuru sahibi yardım almaya hak kazanıyor. Bir sonraki aşamada da yardım almaya hak kazanan vatandaşların adreslerine Büyükşehir depolarından çıkan kamyonlar sırasıyla dağıtımlar gerçekleştiriyor. Her eve içinde çaydan sabuna, reçelden peynire kadar pek çok malzeme bulunan yardım kolileri ulaştırılıyor. Büyükşehir Belediyesi’nin hazırlayıp ihtiyaç sahibi ailelere dağıttığı koliler içerisinde bulunan malzemeler şunlar:
“10 kg’lık makarna, 5 lt’lik ayçiçek sıvı yağ, 5 kg’lik un, 2 kg’lık arpa şehriye, 2 kg’lık zeytin, 2 kg’lık peynir, 2 kg’lık sofralık tuz, 5 kg’lık pirinç, 2 kg’lık kuru fasulye, 2 kutu 1660 gr salça (domates), 2 kg’lik bulgur, 2 kg’lik nohut, 3 kg’lik çay, 6 kg’lik şeker, 2 kg’lik tahin helva, 4 kg’lık reçel, 1 kg Tariş kuru üzüm, 750 gr’lık el sabunu, 1 kg’lık banyo sabunu, 3 kg’lik çamaşır deterjanı, 2 kg’lik bulaşık deterjanı.”