İnegöl Ertuğrul Gazi Kültür ve Yaşatma Derneği tarafından Hocalı katliamı anıldı.
Hocalı katliamının 23. yıldönümü dolayısıyla Sani Konukoğlu konferans salonunda düzenlenen programın açılış konuşmasını yapan İnegöl Ertuğrul Gazi Kültür ve Yaşatma Derneği Başkanı Mehmet Yılmaz, “1915 olaylarının 100. yılı münasebetiyle Ermeni lobileri tarafından dünya çapında başlatılan yanıltıcı kampanyalar hızını arttırırken, yakın geçmişte coğrafyamızda gerçekleştirilen Hocalı katliamı adeta unutturulmaya çalışılıyor. Bu insanlık suçu, gerek bölgemizde ve gerekse uluslararası toplumda henüz hak ettiği karşılığını bulmuş değildir. Hukuken Azerbaycan’a ait olan Dağlık Karabağ toprakları halen Ermenistan işgali altında bulunmaktadır. İşlenen diğer insanlık suçlarının sorumluları bugüne kadar herhangi bir ceza almamış, işgal edilen topraklardan kaçan 1 milyon Azeri Türk’ü evlerine dönememiştir. Bu insanlık suçu bundan 23 yıl önce yaşanmıştır ve dünya Ermenilerin yapmış olduğu bu zulmü sadece seyretmekle yetinmiştir” dedi.
Ertuğrul Gazi Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Nihat Kula ise, “Şu bir gerçek ki, Türk milleti tarih sahnesinde yer aldığı günden bu yana bu tür katliamlara maruz kaldı. Yakın tarihte Bulgaristan Türklerine yönelik soykırım, Bosna Türklerinin yaşadığı katliam, kundaktaki çocukların katledilmesi, şu anda Kerkük’te, Musul’da, Şam’da, Halep’te, Doğu Türkistan’da, velhasıl Müslüman Türk’ün yaşadığı her coğrafyada bir soykırım hareketini ibretle izliyoruz. Sadece kalben buğz edebiliyoruz” diye konuştu.
İnegöl Belediye Başkan Yardımcısı Adil Kansu ise, “Bugün gerçekten acı bir gün. 26 Şubat 1992’de Hocalı katliamı yapıldı. Oradaki soydaşlarımız, kardeşlerimiz hunharca katledildi. Allah bize tekrar böyle acılar yaşatmasın” dedi.
Azeri Türk Kadınlar Birliği Başkanı Tenzile Rüstemhanlı’nın 2 hafta önce elim bir trafik kazasında kardeşini kaybetmesine rağmen programa iştirak ettiğini belirten Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Federasyonu Başkanı Şemsettin Gürtekin de, “Tenzile Hanım 2 hafta önce elim bir trafik kazasında kız kardeşini kaybetti. Ben Tenzile Hanımı 2000’li yıllarda tanıdım. Türk dünyasını da onunla birlikte tanıdım. O gün bugündür birlikte bu çalışmaları yapıyoruz. Buradan sonra 1 hafta boyunca çeşitli bölgelerde konferanslara katılacağız. Bu programa katılan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Program, Azeri Türk Kadınlar Birliği Başkanı ve Hocalı gazisi Tenzile Rüstemhanlı’nın başından geçen olayları ve bugüne kadar yaşanan gelişmeleri aktarması ile devam etti.