Tarihi Karakaş Konağı’ndaki yangının ardından açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Aslında Karakaş Konağı’nın başına gelenler Malatya’nın başına gelenlerle aynıdır. Konakta tıpkı Malatya gibi kaderine terk edildi” dedi.
Ağbaba, yanan tarihi Karakaş Konağı hakkında açıklama yaparak, “Niyazi Mısri Caddesi’nde bulunan tarihi Karakaş Konağı’nda çıkan yangın kamuoyunda dikkatleri bir kez daha konağın üzerine çekti. 2001 yılında restorasyonu için 530 bin lira para harcanan 2003 yılında restorasyonu biten konak henüz hizmete girmeden, 2004 yılında yağmur sularının sızması nedeniyle duvarları dökülmeye başlamıştı. Tarihi konak restorasyonun üzerinden 3 yıl geçtikten sonra tekrar onarıma alınmış, ancak çatısı olmadığı için kerpiç duvarlardaki dökülmeler durdurulamamıştı. Karakaş Konağı; Malatya Barosu, Malatya Eğitim Vakfı, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği gibi çeşitli kuruluşlara devredilmek istenmiş ancak devir işlemleri bir türlü gerçekleştirilmemişti.14 yıllık süreçte milyonlarca para harcanan konak 2014 Kasım ayında Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmişti. Büyükşehir Belediyesinin güvenlik görevlisi vermediği konakta zaman zaman uyuşturucu kullanıldığına dair ihbarların alındığı konuşuluyordu. Bugüne kadar defalarca badire atlatan Karakaş Konağı en son yangını da gördü” diye konuştu.
“BİR KONAĞI MALATYA’YA KAZANDIRAMADILAR”
Konuyla ilgili daha önce Kültür ve Turizm Bakanlığı’na soru önergesi verdiğini belirten Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba, “Bir tarihi eserin göz göre göre yok edilmesini kabul etmek mümkün değil. 13 yıldır iktidarda olup bir konağı Malatya’ya kazandıramamak ayıptır. Aslında Karakaş Konağı’nın başına gelenler Malatya’nın başına gelenlerle aynıdır. Konakta tıpkı Malatya gibi kaderine terk edildi. AKP, Malatya gibi bir kenti kabuğuna hapsedip gelişmesini engelledi. Yetkililer Karakaş Konağı’nın yıkılıp yok olmasını bekliyorlar. Oysa o konak, istenirse yüzlerce turistin ziyaretine açılabilir. Bırakın konaktaki yangını önlemeyi, böyle bir konağı korumak için 3 tane güvenlik personeli görevlendirmemek nasıl bir zihniyetle karşı karşıya kaldığımızın resmidir. Bu zihniyet heykele ‘ucube’ diyen zihniyetin Malatya versiyonudur” dedi.
Veli Ağbaba, Karakaş Konağı’nda büyük zarara sebep olan yangının çıkış sebebinin bir an önce ortaya çıkarılmasını isterken, konağın artık kendi kaderine mahkum bırakılmak yerine Malatya turizmine kazandırılması için yetkilileri göreve çağırdı.