Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin, yeni otogardaki 81 adet iş yerinin tamamının 3 yıl süreliğine kiraya verilme ihalesini, 20 milyon lira teklif veren Mersin Şimşek Grup kazandı. Yine çevik kuvvet ekipleri ve TOMA gölgesinde yapılan ihale, sert tartışmalara ve İhale Komisyonu’nun gözleri önünde belgede teklif değiştirerek tahrifat yapılmasına sahne oldu.
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin, daha önce biri şartnameden dolayı, diğeri de mahkeme tarafından iptal edilen ve ihaleler sırasında yapılan protestolarla uzun süre Türkiye gündemine gelen yeni otogardaki iş yerlerine ilişkin 2 ihalesinin ardından, bugün 3. ihale gerçekleştirildi. Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı Encümen Toplantı Salonu’nda saat 10.00’da başlayan ihale öncesinde, çok sayıda çevik kuvvet ekibi, yine bina dışında sıkı önlem aldı. Bir TOMA’nın da görevlendirildiği ve Kongre Sarayı’na tüm girişlerin polis barikatlarıyla kapatıldığı ihalede, ihaleye katılacakların tek girişten üstleri aranarak alınmaları dikkat çekti.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haluk Tunçsu’nun başkanlığını yaptığı İhale Komisyonu, yeni otogar içerisinde yer alan 81 adet iş yerinin tamamının 3 yıl süreliğine kiraya verilme ihalesini, kapalı teklif usulü ile basına ve kamuoyuna açık şekilde gerçekleştirdi. BLR Yapı, Alp Nakliye, Mersin Şimşek Grup, MUAZ Taşımacılık ile Villa Turizm olmak üzere 5 firmanın teklif zarfı sunduğu ihalede, Alp Nakliye belgelerindeki eksiklik nedeniyle ihaleye katılamadı. İhaleye, BLR Yapı 5 milyon 700 bin, MUAZ Taşımacılık 7 milyon 510 bin, Mersin Şimşek Grup 9 milyon 510 bin, Villa Turizm’in ise 12 milyon liralık teklif sunduğunu açıklayan Komisyon Başkanı Tunçsu, en yüksek teklifi veren 3 firma arasında 12 milyon liralık teklif üzerinden açık artırmaya gitti.
İHALEDE SERT TARTIŞMALAR YAŞANDI
Açık artırma öncesinde Villa Turizm sahibi Tacettin Aldemir’in, açık artırmaya katılacaklar dışındakilerin salondan çıkarılmasını istemesi üzerine, mahkeme tarafından iptal edilen ikinci ihalede, tuvaletleri yıllık 600 bin liraya kiralamasıyla Türkiye’nin gündemine gelen MUAZ Taşımacılık sahibi Berces Akyüz ile Aldemir arasında sert tartışmalar yaşandı. Akyüz’ün bir ara fenalık da geçirdiği ve firma ortakları tarafından sakinleştirildiği gerginlik, salondaki görevlilerle sivil polislerin araya girmesiyle yatıştırıldı.
İHALE KOMİSYONU’NUN GÖZLERİ ÖNÜNDE BELGEDEKİ TEKLİFİNİ DEĞİŞTİRDİ
Tartışmaların sona ermesinin ardından devam eden ihalede, en yüksek teklifi veren Villa, Şimşek Grup ve MUAZ firmaları arasından açık artırma yapıldı. MUAZ Taşımacılık, teklifin 12 milyon 500 bin liraya çıkması üzerine ihaleden çekilirken, diğer iki firma arasındaki açık artırmada teklif 12 milyon 700 bin liraya ulaşınca, Komisyon Başkanı Tunçsu, iki firmadan son tekliflerini yazılı olarak komisyona sunmalarını istedi. Verilen kağıtlara tekliflerini yazarak komisyona sunan iki firma sahibinin de imza ve isimlerinin eksik olduğu ve yazılmasının istenmesi üzerine, Mersin Şimşek Grup sahibi Halit Şimşek ile Villa Turizm sahibi Tacettin Aldemir, komisyonun masasında isimlerini yazarak, imzaladılar. Ancak, bu esnada Şimşek’in 20 milyon liralık teklifini gören Aldemir’in, komisyon üyelerinin gözleri önünde 15 milyon liralık teklifini, kağıt üzerindeki 15 rakamını 22 olarak değiştirdikten sonra imza atmasına, iki komisyon üyesi ile Şimşek’ten itiraz geldi. Şimşek, “İtiraz ediyorum. Gördüm, benim teklifimi görünce rakamı değiştirdi ve 15’i 22 yaptı” dedi.
"İMZA ATTIRILIRKEN RAKAM DEĞİŞTİRİLDİ"
Bunun üzerine, her iki yazılı teklifi de basın mensuplarına gösteren Komisyon Başkanı Tunçsu, “Biz Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak kamunun menfaatini korumak, şeffaf ve hukukun emrinde ihalemizi yapıyoruz. Hiç kimseye yanlı, hiç kimseye rant sağlayan bir tutumda olmayarak hareket ediyoruz. Hukukun ve adaletin gerçek üstünlüğüne inanıyoruz. Tabii ki bu ihalede, Villa Turizm’in vermiş olduğu rakam 115 milyon, ancak imza attırılırken bu rakam değiştirilmiştir. Gerçek rakam 15 milyon. Zaten evrak üzerindeki alt yazıda gözükmektedir. Buradaki rakam isminin yazılması esnasında değiştirilerek yazılmıştır. Diğer teklif mektubumuz Şimşek Grup’un verdiği teklif mektubudur, 20 milyon Türk Lirası bedel teklif edilmiştir, artı KDV’dir. Komisyonumuzca Şimşek Grup, 20 milyon en yüksek teklifi veren firmadır. Diğer firmanın, üzerinde sonradan yapmış olduğu tahrifat nedeniyle geçerli olmadığı, asli teklifin 15 milyon olduğu ve evrak üzerinde zaten görülmektedir. Basın mensuplarının ve kamuoyunun önünde bu gerçekleşmiştir. Encümenimizce ihale sona ermiştir, Şimşek Grup en yüksek teklifi veren firma olarak ihale sonlandırılmıştır. Kanun gereği ita amirimizin onayına sunulmak üzere ihale burada sonlandırılmıştır” diye konuştu.
“MERSİN HUZURA KAVUŞTU”
Yeni otogardaki 40’ı yazıhane 81 iş yerini 3 yıllığına KDV hariç 20 milyon liraya kiralamak üzere ihaleyi kazanan Mersin Şimşek Grup sahibi Halit Şimşek, ihaleyi kazanmasının ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Mersin’imize hayırlı olsun. Otogar Mersin’de bir çıkmaz durumdu. Bu vesileyle Mersin de huzura kavuştu, esnaf da huzura kavuştu. Otogarımızı, başkanımız ne zaman uygun görürlerse davullu zurnalı Mersin halkıyla beraber açacağız. 1-1,5 ay sonra otogar insanların ailesiyle gidebilecekleri, pazar günleri piknik yapacakları bir yer haline gelecek. Nasıl ki havaalanı güzel ve düzenli, otogar da öyle düzenli olacak” şeklinde konuştu.