Murat ÇAĞLAR/VAN, () - VAN'da Ak Partili merkez Tuşba İlçe Belediyesi personelinin, halk ile daha iyi diyalog kurmak ve daha iyi hizmet için akademik Kürtçe Dil Eğitimi kursu açtı.
Van'da 2014 yılında yapılan yerel secimlerde Ak Parti'nin kazandığı 2 yerleşim biriminden Tuşba Belediyesi, 'Çok Dilli Belediyecilik' hizmeti vermeye başladı. Personeline yönelik ilk etapta 'Kürtçe Dil Eğitimi' kursu açan Tuşba Belediyesi ardında Osmanlıca, Arapça, İngilizce ve Farsça dil kursları da açacak. Hizmetlerinin daha etkili ve verimli olabilmesi için verilen Kürtçe Dil Kursu'na personeli ile birlikte katılan Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, Tuşba Belediyesi olarak 30 Mart seçimlerinden sonra halka bazı sözler verdiklerini ve bunlardan birisinin de dil eğitimleri olduğunu söyledi. Dil eğitimi denince ilk etapta İngilizce ve Arapça geldiğini belirten Belediye Başkanı Özgökçe, şöyle dedi:
"Biz yapacağımız dil eğitimlerinde öncelik olarak Kürtçe ile başladık. Kürtçe biliyorsunuz bölgemizde çok sık kullanılan bir dil. Kürtçe'de dinleme, konuşma, okuma ve yazma gibi 4 önemli öğe vardır. İnsanlarımız dinleme ve konuşma işini yapıyorlardı. Bunlar da gramerine uygun değildir. Yani ecdattan duyduğu şekilde bir anadil olarak kullanıyorlardı. Maalesef bu da toplumda eksik bir şekilde konuşuluyordu. Kürtçe diye konuşulan dilde bir çok Türkçe, Arapça ve Farsça kelime karışmış bir Kürtçe ile karşı karşıyaydık. Ama şimdi gördük ki bu şirin ve güzel dilin okudukça, öğrendikçe, yazıldıkça ve insanlarımız arasında anlaşıldıkça daha yaşanır duruma geldiğini görüyoruz. Ve çalışanlarımızda keyifle öğreniyorlar."
Dil eğitiminin sosyal belediyeciliğin olmazsa olmazları olduğunu da belirten Başkan Özgökçe, şöyle devam etti:
"İnşallah yarın öbür gün doktorlar, polisler ve diğer devlet memurları buraya gelerek çok rahatlıkla bu dili öğrenebilirler. Burada öğretmenlerimiz çok güzel bir şekilde bunun eğitimlerini veriyorlar. İnsanlarımız hem yazabilecek hem de okuyabilecek. Kürtçe dili sadece konuşma ve dinlemeden kurtulmuş olacak. Konuşma dinleme yanında okuma ve yazma dört ayak üzerinde oturacaktır."

FOTOĞRAFLI