Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, Başbakan tarafından açıklanan 11 ayaklı ‘İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi’nin sanayiye yeni bir heyecan katacağını, sanayiciye pozitif ayrımcılık yapan bu pakete tam destek verdiklerini söyledi.
Yeni paketle birlikte nerede yapılırsa yapılsın tüm yüksek teknoloji yatırımlarının 5’inci bölge teşviklerinden yararlanacağını aktaran Kütükcü, bunun Konya için de bir fırsat olduğunun altını çizerek “Orta Gelir Tuzağı’ndan kurtularak 2023 hedeflerine ulaşmak için artık ileri teknoloji üretmek zorundayız. Konyalı sanayicilerimiz de bu fırsatı iyi değerlendirerek, ileri teknoloji üretimine yönelmelidir” ifadelerini kullandı.
Pakette hükümetin imalat sanayini öncelemesinin memnuniyet verici olduğunun altını çizen Kütükcü, uzun zamandır iş dünyasının beklediği bu paketin yeni girişimleri ve yatırımları özendirmenin yanı sıra, mevcut yatırımların da rekabet gücünü artıracağını vurguladı.
PAKET KONYA’YI NASIL ETKİLEYECEK?
Paketin özellikle ekonomik durgunluk içerisinde olunan bu dönemde hayata geçirilmesinin Türk sanayisine ve istihdam piyasasına çok ciddi katkılarda bulunacağını söyleyen Kütükcü, bu paketin 2. bölgede yer alan Konya sanayisine de pozitif yansıyacağının altını çizdi. Kütükcü, “İkinci bölgede yer alan şehrimizde daha önce yüzde 10 olan yatırım dönemindeki yatırıma katkı oranı yüzde 55’e yükseltilmiştir. Bölgesel teşvik uygulamalarında vergi indirimi yüzde 15 iken yüzde 20’ye, büyük ölçekli yatırımlarda ise yüzde 25’ten yüzde 30’a çekilmiştir. Yine bölgemizde yatırım esnasında sigorta primi işveren hissesi desteği yokken, yeni pakette 3 yıl destek verilmiştir. Öte yandan bütün ülke genelinde yüzde 6 olan yatırım ve ara malların vadeli ithalatındaki Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) oranının 0’a çekilmesi sanayicilerimizin girdi maliyetlerini düşürecek çok kritik bir adımdır” şeklinde konuştu.
İSTİHDAM VE MESLEKİ EĞİTİME DESTEK
Açıklamasında Türk özel sektörünün geçtiğimiz yıl 1 milyonun üzerinde istihdam sağladığını hatırlatan Kütükcü, 6 ay süreyle iş başı eğitimle çalışacak kursiyerlere ilk 6 ay İŞKUR tarafından asgari ücret ödenecek olmasının da 2015 yılında istihdama katkıda bulunacağını söyledi. Kütükcü, “Sayın Başbakanımızın önemli bir açıklaması da imalat sanayideki kursiyerlerle ilgilidir. Buna göre işveren kursiyer için harcama yaptığında vergi matrahından düşecek. Kursiyer 6 aylık eğitimden sonra o işyerinde işe alınırsa imalat sektöründe 42 ay, diğer sektörlerde 30 aylık SGK’sı İŞKUR tarafından ödenecek. İş dünyasına verilen bu müjde de kesinlikle çok kıymetlidir” şeklinde konuştu.