İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nın başlattığı “Herkes İçin Sanat Akademisi” projesi kapsamında, geleneksel müzik aletlerini yakından tanıma fırsatı bulan Gaziosmanpaşalı öğrenciler, yeni müzikleri tanımanın heyecanını yaşadı.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Türk Musikisi Devlet Konservatuarı, kuruluşunun 40’ıncı yılında başlattığı “Herkes İçin Sanat Akademisi” projesi kapsamında Gaziosmanpaşalı gençleri ağırladı. İTÜ Maçka Kampüsü Mustafa Kemal Amfisi’ndeki müzik şöleninde yöresel aletlerle öğrencileri buluşturan Gaziosmanpaşa Belediyesi, gençlere Tar’ı, Kemençe, Ney ve Ud enstrümanları yakından tanıma imkanı sundu. Öğrencilerin şölende hazırlanan mini konserde ise adeta kulaklarını pası silindi. Yaklaşık 600 öğrencinin katıldığı etkinlikte enstrümanların tarihçesine de yer verildi.
Projenin ilköğretim ve ortaöğretim çağında olan çocuklara sanatı sevdirmek olduğunu söyleyen İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Serpil Murtezaoğlu, “Amacımız, özellikle geleneksel çalgıların eğitimini ve performansını yaygınlaştırmak. Bu amaçla özellikle çocuklarımızı sanat yoluyla bir takım tehlikelerden korumak amacıyla yaptığımız sosyal sorumluluk projelerinden birisi olduğunu söyleyebiliriz. Buraya gelen çocuklarımız alanlarında en iyi olan ustalardan geleneksel çalgıları tanıyıp öğrenebilecek” dedi.
“DERDİMİZ ÇOCUKLARA SANAT BOYUTU KAZANDIRMAK”
İTÜ’nde sadece mimar ve mühendis yetiştirilmediğini ve müzik alanında da önemli çalışmalar olduğunu belirten İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, “Derdimiz sadece çocukları sokaktan almak değil. Çocuklara sanat boyutu da kazandırarak girişimciliklerine, yaratıcılıklarına bir nebze katkı olması amacımız. Bugün bakıldığında iyi mimarlar, mühendisler, iyi tıpçılar alimler büyük adamlar, siyasetçiler sanatın herhangi bir dalıyla uğraşmış oluyorlar. Müzikte bunlardan bir tanesi o açından bunu böyle hedefledik” diye konuştu.
“GELENEKSEL MÜZİK ALETLERİNİ ÇOCUKLARIMIZLA PAYLAŞMAK İSTEDİK”
Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, gerçekleştirilen projenin heyecanını yaşadığını dile getirerek, “ İstanbul Teknik Üniversitemiz ile birlikte belki de ilk kez geleneksel müzik aletlerimizi ve geleneksel müziğimizi bir sosyal proje kapsamında çocuklarımızla paylaşmak istedik. Hem müziğe müzik aletlerine olan ilgiyi arttırmak hem de kendi bünyemizde kısmen eğitimini verdiğimiz bu müzik aletleri ile birlikte ufuklarını açmak düşüncesindeydik. Bu anlamda İTÜ’nün değerli yetişmiş hocalarından da çocuklarımıza hem güzel bir müzik ziyafeti vermek hem de bilgilerini paylaşmayı arzu ettik. Belki de birçoğunun bizim de yeni şahitlik ettiğimiz geleneksel müzik aletlerini tanımasını istiyoruz. Bununla birlikte müziğimizi sadece bir zevk bir eğlence aracı olmaktan öte bir kültürel etkinlik olarak insanların ve toplumların kendilerini tanıtmak için evrensel bir güç olarak kültürümüzün bir parçası olarak müziği ve müzik aletlerini çocuklarına tanıtmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
Öte yandan, Gaziosmanpaşa Bilgievleri öğrencilerinden Aleyna Çınar ve Gülhan Polat ise proje sayesinde bir nebzede olsa kültürlerini öğrendiklerini ve tanıtılan müzik aletlerinden etkilendiklerini belirterek, Tar’ı aletini çalmak istediklerini söylediler.