İzmir Ticaret Odası, Türkiye’de, ’hellim’ adı altında üretilen peynirin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki (KKTC) ‘hellim’ üreticilerini mağdur etmesi üzerine basın açıklaması yaptı.
İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, KKTC’li hellim üreticilerinin ürünlerini ismini ve markasını korumak için büyük bir mücadele verdiklerini belirterek, “Bu mücadeleye Türkiye olarak biz de destek olmalıyız. Türkiye’de hellim üretip, üzerine Kıbrıs haritasının basarak satılması Kıbrıslı üreticilere zarar veriyor, bu bir aldatmaca. Kıbrıslı Türk hellim üreticilerinin emeğine saygı duymalıyız. Buna karşı hukuki girişim de dahil olmak üzere Kıbrıslı üreticilere her desteği vereceğiz” dedi.
“KKTC’DEKİ ÜRETİCİLERİN ARKASINDAYIZ”
Kıbrıs için hellim çok önemli bir ürün olmasına rağmen, Türkiye’de bazı üreticilerin hellim adı altında peynir üretip üstüne de Kıbrıs haritası basarak piyasaya sürdüklerini söyleyen Demirtaş “Öncelikle Türkiye olarak, Kıbrıs’ın coğrafi ürünü olan hellimi Türkiye’de üretmemeliyiz. Kıbrıs’ta üretilerek, dünyaya ihraç edilmesine katkı koymalıyız. Bu konuda Kıbrıslı Türk soydaşlarımıza, dostlarımıza destek olmalıyız, onların emeklerine saygı duymalı, bu emeğe el uzatmamalıyız. Burada birkaç firmanın karını artıran ürün, Kıbrıs Türk tarafının en önemli ürünlerinden birisi. Kuzey Kıbrıs Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı ile bu konuyu detaylı görüştük. Zaten Kıbrıs’ta konuştuğumuz her siyasetçi, oda başkanı, işadamı bu konunun önemini vurguluyor. Her türlü işbirliğini yapıp, hukuki girişim dahil gerekli desteği vereceğiz” diye konuştu.