Son haftaların gündemini oluşturan T.C. Merkez Bankası'na yönelik tartışmalar piyasaların yönünde de belirleyici olmaya devam ediyor. Özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TCMB’nin faiz politikasına yönelik eleştirileri ile hızlı bir çıkış gerçekleştiren dolar kurunda 2.50 seviyesinin üzerinde tutunma çabası hakim. TCMB’nin bağımsızlığı konusunda oluşan endişelere bağlı olarak hızlı bir çıkış gerçekleştiren kurdaki bu alım baskısı TCMB Başkanı Başçı ve Ekonominin Patronu olarak görülen Bakan Babacan’ın olası istifalarına yönelik endişelerle devam etmektedir.

 

Enflasyon Belirleyici Olacak

Bu noktada özellikle bugün gelecek olan enflasyon rakamları önem taşıyor. TCMB’nin son toplantısında dikkat çektiği bir husus olan ekonomide görünüm değişikliklerinde olağanüstü toplanarak politika değişikliğine gitme olasılığı nedeniyle enflasyonun düzeyi önemli olacaktır. Enflasyonda düşüş eğiliminin görülmesi durumunda TCMB’den faiz indirim beklentileri güçlenebilecektir. Böyle bir durumda dolar kurunda yukarı eğilimli seyrin korunması beklenmelidir. Enflasyonun yüksek çıkması durumunda TCMB üzerindeki baskı bir nebze de olsa azalacağı için dolar kurunda geri çekilme görülebilir.

 

ECB’nin Genişlemeci Hareket Etmesi Rahatlatır

Diğer bir kritik husus olarak ise Avrupa Merkez Bankası izlenecektir. Nitekim, Avrupa Merkez Bankası’nın genişlemeci politikasına devam edip etmeyeceği Türkiye için oldukça büyük önem arzetmektedir. Avrupa’nın genişlemeci bir politika tercih etmesi durumunda dolar kurunda aşağı eğilimli bir seyir yaşanabilir. Dolayısıyla Perşembe günü gelecek olan karar yakından takip edilmelidir.

 

Sözün özü tam bir volatilite haftasına girdik. Oldukça sert hareketlerin yaşanacağı bu haftada günün sonunda kazanan olmak için hızlı pozisyon değişikliklerinden kaçınılmalı.

 

Herkese bol kazançlar…

Fatih Yeğenoğlu