Arkadaşları Sahip ve Mümtaz Efendiler ile 1873 yılında Adana’nın ilk gazetesi Seyhan Vilayet gazetesini çıkaran ve Adana’da basılmış ilk şiir kitabının sahibi Admi Efendi ve eseri Şükufename, Altınoran Sanat Galerisindeki şükufe (çiçek) sergisiyle anılarak tanıtıldı.
Admi Efendi’nin soyundan gelen Mehmet Ekrem Akçal’ın kreatörlüğünü üstlendiği ve geleneksel sanatlardan oluşan Şükufe sergisi Türkkad Adana Şubesi, Mesut Dikel Sanat Atölyesi ve Altınoran Sanat Akademisinin ortak bir projesi olarak 8 Mayıs günü sanatseverlerle buluştu.
Mehmet Ekrem Akçal, Admi Efendi’nin 5 Mart 1873 yılında Adana’nın ilk gazetesi Seyhan Vilayet’i çıkardığını, Adana valileri Ziya Paşa ve Mahmut Nedim Paşa gibi önemli valilerin özel kalem müdürlüğünü yaptığını,1873 yılında "Şükufename" isimli kitabının Adana Vilayet Matbaası’nda Adana’da basılmış şahısa ait ilk matbu kitap ve şiir kitabı olduğunu ve Osmanlı döneminde yazılmış şükufenamelerin içerisinde Ord.Pr.Dr.Süheyl Ünver tarafından 11 kıymetli eserden biri olarak sayıldığını anlattı.
Akçal, bu projeyle üç hedef amaçladıklarını, bunlardan birincisinin Admi Efendi’nin Tepebağ Mahallesi’nde bulunan mezarının koruma altına alınmasını ve Adana’nın bir kültür varlığı olarak tescillenmesini, ikinci olarak Adana’da yeni kurulacak Kent Kültürü Müzesi’nde Admi Efendi’ye bir yer verilmesini ve bunun gerçekleşmesi halinde yaptıkları eserlerle bu müzeye destek olacaklarını, üçüncü olarak Adana Belediyelerince Admi Efendi’nin isminin bir sokağa veya parka verilerek yaşatılmasını istediklerini belirtti.
Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür Şube Başkanı Yusuf Delikoca ise konuşmasında Admi Efendi ve Şükufename’nin Adana Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla, sergideki eserlerle beraber Prof. Dr. Nazım Hikmet Polat’ın yaptığı akademik araştırmasıyla ve orjinal nüshaları da içinde kapsayacak şekilde tekrar bir kitap olarak basılarak Adana’ya bir eser olarak kazandırılacağını belirtti.
Admi Efendi ve Şükufename sergisi 20 Mayıs Çarşamba gününe kadar 15:00-21:30 saatleri arasında Altınoran Sanat Galerisinde ziyarete açık kalacak.