Türkiye’den Rusya’nın Kazan şehrine çalışmaya giden ve şirketin vize kurnazlığı nedeniyle gurbette rehin düşen 50 Türk işçi kurtarılmayı bekliyor.
Fuat Kasap, babası Necmi Kasap’ın (52) dört ay önce Sakarya’nın Karasu ilçesinden çalışmak üzere Rusya’nın Tataristan Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’a gittiğini fakat çalıştığı şirketin işçi vizesi yerine turist vizesi alması nedeniyle Türkiye’ye dönemediğini söyledi.
Fuat Kasap, babasıyla beraber çalışmaya giden 50 işçinin daha Türkiye’ye dönmek için yardım beklediğini belirtti.
Yetkililerden yardım beklediğini söyleyen Kasap, babasının çalıştığı şirketin "Usulsüzlük, Dolandırıcılık ve "Vize işlemlerinde sahtecilik" yaptığını savundu. Kasap, "Türkiye’ye dönmeye çalışan 10-15 kişi Kazan Havaalanı’nda polisler tarafından gözaltına alınmış. Babam da dahil 50 kişi şu anda çalıştığı inşattan dışarı çıkamıyor. Babam beni arayıp yardım istedi" dedi.
"İNŞAATTA REHİN KALMIŞLAR"
Dışişleri Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerine seslenen Fuat Kasap, "Babam Necmi Kasap, bayramdan 2-3 hafta önce Rusya’nın Kazan şehrine gitti. Sanırım, orada bir stat projesi varmış. Çeşitli ülkelerden 600 işçi var fakat bunlardan 50’si Türk. Beraber arkadaş grubu olarak gitmişlerdi. Yaklaşık 4 aydır orada, hiçbir şekilde geri dönemiyorlar. Şirket, onlardan ’vize uzatması yapacağız’ gerekçesiyle pasaportları toplamış fakat daha ucuza gelsin diye işçi vizesi yerine turist vizesi almış. Geri gelmeye çalışanlar da havalimanında gözaltına alınmış. Babam ve diğerleri ne çalışmış olduğu paranın karşılığını alabilmiş ne de geri dönebiliyor. Şu an inşaatta çalışanlar rehin kalmışlar" ifadelerini kullandı.
"BABAM ’İNŞAATTAN DIŞARI ÇIKAMIYORUZ POLİSLER BİZİ ALIR’ DİYOR"
Babasıyla telefonda görüştüğünü söyleyen Fuat Kasap, "Babam, ’Dönemiyoruz, Türkiye’den bir şeyler yapın gidecek yerimiz yok, inşaattan dışarı çıkamıyoruz. Polisler bizi alır cezaevine düşeriz, dil bilmiyoruz’ dedi. Şirketten kimseye ulaşamıyorum, çünkü görüşecek kimse yok. Kağıt üzerinde var fakat telefonlarına cevap veren yok. Yetkilileri arıyoruz, nerede oldukları belli değil" dedi.
REHİN KALAN İŞÇİLER ZOR DURUMDA
Bunun üzerine İhlas Haber Ajansı’nın (İHA) telefonla ulaştığı Necmi Kasap, 27 Eylül 2014 tarihinde bir firma aracılığıyla Türkiye’den Rusya’ya çalışmaya geldiğini söyledi. Kasap, vize alıp çalışmaya devam edeceklerini belirterek "10 gün sonra pasaportları firmaya teslim ettik. 100 günlük vize üzerine pasaportlarımızı aldık, pasaportları kayıp olan arkadaşlarımız var. Dün ise pasaportlarımızdaki vizenin sahte olduğunu öğrendik. Şu an burada mağduruz. Vizemiz bitmiş, ne yapacağımızı bilmiyoruz. Biz Türkiye’den yardım bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Diğer işçiler ise pasaportlarının aynı tarihte alındığını fakat çalışma koşullarını beğenmedikleri için çıkışlarının yapılmasını şiketten talep ettiklerini söyledi. İşçiler, buna rağmen pasaportlarının kendilerine teslim edilmediğini ve 90 gündür Türkiye’ye dönemediklerini dile getirdi.