Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Zonguldak Milletvekili Adayı ve Eski Enerji Bakanı Zeki Çakan, mevcut hükümetin TTK’yı özelleştirmek için çalışma yapmaya başladığını ve kurumun kime verileceğinin bile belirlendiğini iddia etti.
MHP Zonguldak Milletvekili Adayları Zeki Çakan ile Eski Vali Yavuz Erkmen Ereğli ilçesinde görev yapan köy ve mahalle muhtarları ile öğretmenevinde düzenlenen kahvaltıda bir araya geldi. Toplantıda MHP Zonguldak İl Başkanı Hamdi ayan, Ereğli İlçe Başkanı Talat Şeker, partililer, mahalle ve köy muhtarları yer aldı.
KILIÇ: “EREĞLİ’YE KİM HİZMET EDERSE BAŞIMIZA TAC YAPARIZ
Kdz. Ereğli Muhtarlar Derneği Başkanı Şükrü Kılıç, kahvaltının ardından yaptığı konuşmada Ereğli’ye hizmet eden kim olursa onu başlarının tacı yapacaklarını söyledi. Kılıç "Bizler sivil toplum örgütü olarak, devletin temel taşı, hükümetin kılcal damarı değil ana damarıyız. Sayın bakanım 34 yıldır muhtarlarla beraber temel siyasetten gelmekte. Bizler için kim hizmet ediyorsa, Ereğli’nin hizmetini kim yapıyorsa, bize kim sahip çıkıyorsa, taş üzerine taş koyanı biz başımıza taç yaparız. Bizler seçilirken halkla, anneyle ve babayla, çocuk ve ağabeyle birebir istişare yaparaktan buraya geldik. Tedbirimizi aldık, takdiri Allah’a bıraktık. Ne demiş şair, Allah denk getirirse işini mermere saplar dişini, denk getirmezse işini yoğur yerken kırar dişini. Çıktığınız bu yolda hayırlı uğurlu olsun başarılar dilerim" dedi.
ERKMEN “TERSANELERİN KAPISINA KİLİT VURULDU”
Zonguldak Eski Valisi ve MHP Zonguldak 2. Sıra Milletvekili Adayı Yavuz Erkmen ise kendi döneminde açılan tersanelerin kapısına kilit vurulduğunu söyledi. Zonguldak’ın Türkiye’de en fazla göç veren illerin başında gelmesinin kendisini üzdüğünü anlatan Erkmen “Bölgemize ve ilimize yani Zonguldakımıza bir bütün olarak sahip çıkabilmek. Zonguldak’ın geldiği nokta orada, Türkiye’nin en fazla göç veren illeri arasında geliyor. Köylerimize gittiğimiz zaman genç nüfus kalmadı, hep belli bir yaşın üstündekiler köyde duruyor. O neden bizim süratle istihdam sahaları açmak süratiyle insanlarımızı bu bölgede tutmamız gerekiyor. Aksi takdirde bugüne kadar olduğu gibi, bugünde ne kadar köylerimize yol, su, okul gibi hizmetler yapsak da gelecekte bunlardan faydalanacak insan bulunmaz hale gelecektir ve bu yapınlar boşa gitmiş olacaktır. Dolaştığımız zaman pek çok köyümüzde, daha yakın zamanda yapılan pek çok köy okulunun öğrenci olmadığı için kapatıldığını görüyoruz. Üzerimize düşen görevler var. Bu dönem hizmet dönemi, diyoruz ki hangi görüşte olursanız olun, geçmişte hangi partiye oy vermişseniz verin, gelin bu dönem bunları bir kenara koyalım. Listelere bir bakın bu listeler içerisinde Zonguldak’ın sorunlarının altından kalkabilecek liste hangisi, gelin onun etrafında birleşin. Sayın bakanımızın belediye başkanı olarak, milletvekili olarak, bakan olarak neler yaptığını hepiniz biliyorsunuz. O halde gelin bu bilgi birikiminin etrafında toplanalım. 2008 de bu binayı bizler yaptık. Bugün muhtar arkadaşlarımız daha güzel yerde oturup işlemlerini yürütüyorlarsa, öğretmen arkadaşlarımız şu güzel tesisten yararlanabiliyorlarsa, bunda kardeşiniz olarak benim bir payım vardır. Tersaneler bölgesini yarattık, uğraştık sonuçta ne oldu, gelinen noktada hepsinin kapısına bir iki yıl içerisinde kilit vuruldu. Bunların dört beş senedir kilitli olması, ortadaki istihdamın ortadan kaldırılması ne olacak. Eğer bunlar açılabilseydi bu güne kadar zaten yapmış olurlardı. Onun için biz diyoruz ki hiç kimsenin herhangi bir şekilde, söyleme anlamında inanılmasın. Yapılsaydı zaten bu güne kadar hayata geçirilmiş olurdu” diye konuştu.
ESKİ ENERJİ BAKANI ÇAKAN; “TTK KAPANACAK”
MHP Zonguldak 1. Sıra Milletvekili Adayı ve Eski enerji Bakanı Zeki Çakan ise konuşmasında TTK’nın özelleştirileceğini iddia etti. TTK’nın özelleştirilerek kime verileceğinin bile belirlendiğini ileri süren "Bugün böyle giderse Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) kapanacak. Hatta ve hatta özelleştirilecek, özelleştirmeyle ilgili de kime vereceklerini dahi planladılar. Şimdi bunu mikrofonda söyleyemiyorum. ama ilgililerle, yetkililerle, sendikalarla konuşun. Kime peşkeş çekeceklerini planladılar. İkincisi, özellikle HEMA başta olmak üzere rödavans ile verilen işletmelerin zamanında yapılan protokol gereğince karşılığı olmayan, işveren tarafından daha fazla ücret ödenmesi gereken bazı olumlu düşünceler hasıl olmuşken, o taşeron sahipleri, o kömür ocaklarını alan insanlar çağırılsa, o günün şartlarına göre bir anlaşma yapılsa, yeni bir kanun çıktı. Bu kanunla ile birlikte madem biraz yük bindi. O zaman bakan TTK müdürünü çağırsın. Rödavansçıları da çağısın. Kanundan dolayı durum değişikliği yapsınlar.İş vereni mağdur etmeyecek, işçiyi de çıkartmayacak bir düzenleme yapsınlar. Bakan, bakanlar kurulunda bir cümle ile hitap etse, Ben o koltuklarda oturdum arkadaşlar. Bir gün değil, bir saatlik iş. Bu işçiler neden çıkarılıyor. Bu kömür ocakları kapatılsın diye. Zaten verilirken hatalı verildi" dedi.
“ÇATALAĞZI SANTRALİ TTK’YA VERİLMELİYDİ”
Çatalağzı Termik Santrali’nin özelleştirilmesinde yanlış yapıldığını vurgulayan Çakan, santralin TTK’ya verilmesi gerektiğini söyledi. Çakan konuşmasını şu sözlerle sürdürdü; “Şimdiler de ise emniyet tedbirleri alınmıyor diye müfettişler geliyor. Müfettiş gelip raporunu tutuyor. Kimin müfettişi, hükumetin müfettişi. Dolayısıyla devletin müfettişidir. Doğrudur. Ben kimseyi karalamak için söylemiyorum. Ama bu iktidar iktidarsa, gelen müfettiş rapor tuttuysa, bu rapor neden tutulur. Emniyet tedbirlerini almayan insanların ikaz edilmesi, cezalandırılması ve bu konuyla ilgili olarak gereğinin yapılması için tutulur. Bir tane TTK’dan görevden alınan, cezalandırılan birisi var mı? Yok. O zaman şunun için yapılıyor. 3 gün kapatılıyor. Ses çıkacak mı çıkmayacak mı? Bekleyecekler. 10 gün kapatacaklar. Alıştırıyorlar. Toplumu olumlu yönde alıştırıyorlar. Sonunda tamamen kapatacaklar. TTK’nın kapatılmaması ile ilgili mücadeleyi verecek, masaya yumruğunu vuracak, TTK’nın çözüm yollarından en önemlisi Kömür üreten TTK, Enerji santraline ortak olacak ya da kuracak. Ürettiği kömürü santralde yakacak. 200 liraya kömür satacağına 800 liraya enerji satmış olacak. 4 misli. Zarar kapanacak, kara geçecek. Üretim en az 1 milyon 1,5 milyon artacak. 5-10 bin kişi işe alınacak. TTK zarar etmeden Türk enerji sektörüne katkıda bulunacak. Bu işin çözümü bu. Çatalağzı termik santrali özelleştiriliyor. 300 megavatlık santral. Yılda 1,5-2 milyon ton kömür yakacak kapasitede. Basında da yer aldı. İktidar muhalefet milletvekilleri birleşin. Çatalağzı santralinde bizim zamanımızda KARDEMİR’i 1 liraya işçiye verdik. TTK’ya 1 liraya verin. Bu sene ki üretim 900 bin ton. Bu üretim 1,5-2 milyon tona çıksın. 2 milyon tona çıktığı zaman bu santralde çok rahatlıkla yakılsın. Bununla birlikte en az 6-7 bin kişi işe alınsın. Santralde yanan kömürü TTK elektrik olarak satsın.”
Çakan, Erkmen ve MHP’li yöneticiler yapılan kahvaltı ve konuşmaların ardından öğretmenevi önünde muhtarlarla toplu halde fotoğraf çektirdi.