TÜPRAŞ'ın Kocaeli'nin Körfez İlçesi'ndeki İzmit Rafinerisi'nin de bulunduğu şirket merkezinde gerçekleştirilen 55. Genel Kurul Toplantısı'nda, 2014 yılının Vergi Usul Kanunu hükümlerince zararla kapatılması nedeniyle kâr payı dağıtılmaması kararlaştırılırken, 2015 yılı için ortaklara kâr payı avansı dağıtılması için Yönetim Kurulu'na yetki verildi.
Genel Kurul Toplantısı, Tüpraş Yönetim Kurulu üyesi ve Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu başkanlığında gerçekleştirildi. Genel Kurul'da Tüpraş’ın 2014 yılı mali tabloları onaylanarak, Yönetim Kurulu ibra edildi. 2015 yılında yapılacak genel kurula kadar görev yapmak üzere yönetim kurulu üyeliklerine Rahmi M. Koç, Semahat S. Arsel, Mustafa V. Koç, Ömer M. Koç, Ali Y. Koç, O. Turgay Durak, Temel K. Atay, Bülent Bulgurlu, Levent Çakıroğlu, Erol Memioğlu, Ahmet Aksu, Kutsan Çelebican, Osman Mete Altan, Gökçe Bayındır ve Ahmet Turul seçildi.
Bu arada toplantıda Yönetim Kurulu’nun, 2014 yılının Vergi Usul Kanunu hükümlerince zararla kapanması nedeniyle kâr payı dağıtılmaması ve 2015 yılına ilişkin yıl içinde kâr payı avansı dağıtılması için Yönetim Kurulu’na yetki verilmesine ilişkin önerileri kabul edildi.
9 YILDA 5.2 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM
Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı M. Ömer Koç, hissedarlara verdiği mesajında, "Küresel ekonomik faaliyetlerdeki zayıflık ve kırılganlığın sürdüğü, yurt içi ve yurt dışı piyasalarda önemli dalgalanmaların yaşandığı bir yılı daha geride bırakırken Tüpraş olarak bizleri geleceğe taşıyacak, orta vadeli en önemli hedefimizi gerçekleştirerek ülkemize kazandırdık. 15 Aralık 2014 tarihinde resmi açılışını yaptığımız Fuel Oil Dönüşüm Tesisi ile birlikte, gücümüze güç katarken, ülkemiz için değer üretme çıtamızı daha üst seviyelere taşıyarak geleceğe daha güvenli bakıyoruz" dedi. Koç, şöyle devam etti: "Küresel ekonomik büyüme ve talep artışı beklentilerinin yanı sıra Irak ve Ukrayna merkezli jeopolitik risklerin de etkisiyle petrol Haziran ayında 115 dolar düzeyini görmüştür. Yılın ikinci yarısında ise küresel ekonomik zayıflığa bağlı olarak talep artışının aşağı yönlü revize edilmesi, üretici ülkelerin üretimi azaltmaması ve politik hesaplaşmaların etkisiyle meydana gelen keskin fiyat düşüşleri neticesinde, ham petrol fiyatı 55 dolar/varil düzeyine gerilemiştir. Tüpraş’ın uyguladığı etkin stok ve risk yönetimine rağmen, çok hızlı bir şekilde düşen fiyatlar, önemli stok zararına yol açmıştır. Tüpraş’ın, Akdeniz’in en rekabetçi rafineri şirketlerinden biri olması ve Türkiye ekonomisine daha büyük katkılar sağlaması için yatırımlarımız aralıksız sürdürülmüş, özelleştirme sonrasında, Koç Topluluğu bünyesinde geçen son 9 yılda toplam 5,2 milyar ABD dolarlık yatırım harcaması gerçekleştirilmiştir. Yüksek katma değerli ilave ürün ve diğer rafinerilerin yüksek kapasite kullanımına imkan sağlayacak Fuel Oil Dönüşüm Tesisi yapımı tamamlanarak, operasyonel esneklik ve rekabet gücümüz üst düzeylere taşınmıştır. Bu yatırım Cumhuriyet tarihimizde tek seferde yapılan en büyük sanayi yatırımı olup iskele, demiryolu bağlantıları ve finansman gideri dahil olmak üzere toplam 3 milyar ABD dolarına mal olmuştur. Üretime geçmesi ile ülkemizin cari açığını yılda 1 milyar ABD doları üzerinde azaltacak olan bu yatırım, tüm hissedar ve paydaşlarımıza da önemli katkılar sağlayacaktır. Türkiye’nin geleceğine ve potansiyeline olan inancımızın ve ülke hedeflerine ulaşmada sorumluluk almanın kanıtı niteliğinde olan bu yatırım, 'ülkem varsa ben de varım' anlayışımızın en somut göstergesidir."
JET YAKITI TÜKETİMİ ARTTI
M. Ömer Koç konuşmasında, 2014 yılında motorin tüketiminin yaklaşık yüzde 4.2 artışla 17.4 milyon tona ulaşırken, diğer yakıtlara göre yaklaşık yüzde 40 yüksek vergilendirilmesine rağmen benzin tüketimi 60 bin ton artışla yaklaşık 1.9 milyon ton olarak gerçekleştiğini de belirterek şöyle devam etti:
"Havayolu trafiğinin yüzde 9.8 arttığı, toplam yolcu sayısının yüzde 11.1 artışla 166 milyona ulaştığı havayolu taşımacılığındaki yükseliş ise jet yakıtı tüketimini yaklaşık yüzde 11 artırmıştır. 2014 yılında endüstriyel ürünler dışındaki ürünlerde toplam pazar payı yaklaşık yüzde 56.4 olmuştur. Toplam ürün satışlarının 22.2 milyon ton olduğu 2014 yılında, 39.7 milyar TL ciro elde edilirken, ihracat geliri ise 3.7 milyar ABD doları olmuştur. Ham petrol ve ürün fiyat düşüşün oluşturduğu yüksek stok zararıyla, 740 milyon TL FAVÖK ve Fuel Oil Dönüşüm projesi yatırım teşvikinden kaynaklanan ertelenmiş vergi gelirinin olumlu katkısı ile 1.46 milyar TL net kâr elde edilmiştir."
TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK ŞİRKETİ
Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı M. Ömer Koç, 2013 yılında 4.1 milyar Amerikan Dolarlık dış satış ile Türkiye ihracat şampiyonu olan Tüpraş'ın, İstanbul Sanayi Odası, Capital 500 ve Fortune 500 araştırmalarında da Türkiye’nin en büyük şirketi olarak listenin ilk sırasındaki yerini koruduğunu da hatırlatarak, "Uluslararası veri raporlama şirketi Platts tarafından 2014 yılı kârlılık, varlıklar ve cirosu esas alınarak yapılan değerlendirmeye göre ise Tüpraş, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika 'Rafinaj ve Dağıtım' sektör sıralamasında ikinci sırada yer almıştır. Kurumsal Yönetim İlkeleri’nde gerçekleştirdiği iyileştirmeler sonucunda derecelendirme notunu 9,31 seviyesine yükselterek endekste ilk sıralarda yer almaya devam etmiş ve TKYD tarafından 2 ödüle layık görülmüştür. Öte yandan BİST 30 endeksinde yer alan şirketlerde uzun vadeli değer yaratmak amacıyla Borsa İstanbul tarafından kurulan Kurumsal Sürdürülebilirlik Endeksi’nde Tüpraş, ilk 15 şirket arasında yer almıştır. Fitch Kredi Derecelendirme Kuruluşu’nun 2014 yılında da yatırım yapılabilir seviye olan notunun teyit edilmiş olmasının, bugüne kadar tek kalemde yapılan en büyük sanayi yatırımının finansal ve operasyonel güçlülüğü koruyarak tamamlandığını göstermesinin yanı sıra, tesisin yaratacağı iş sonuçlarına duyulan güvenin de göstergesidir. Tüpraş, yatırımcıları ve ülkemiz ekonomisi için değer üretmeye devam ederken tamamlanan yeni yatırımımızın artıracağı rekabet gücüyle operasyonel ve finansal başarılarımızı sürdüreceğimize olan inancımız tamdır" dedi.

FOTOĞRAFLI