Sarıgöl’ün Emcelli Mahallesinde 150 yıldan bu yana doğal tohumlarla yetiştirilen Emcelli Biberi dikiminin giderek azalması endişeye neden oldu.
Emcelli Mahallesine özgü olarak, doğal tohumlarla bugünlere kadar yaşatılan Emcelli Biberinin dikim alanlarının yerini üzüm bağlarının alması üzerine biber türünü yaşatmaya çalışanların sayısı parmakla gösterilecek kadar azaldı. Biber üretimi yapan Emcelli Mahallesinden 47 yaşındaki Faik Yıldırım, "Ben bu biber türünü mahallemde yaşatmaya devam edeceğim. Mahallede eskiden tüm alilere mahallemize has biberleri yetiştirir sonra da tohumundan alırlar. Gelecek yıl alınan tohumları dikerlerdi. Ben çocukluğumda görürdüm. Alaşehir pazarına 40, Sarıgöl pazarına 30 traktör Emcelli Biberi götürürdük. Son yıllarda biber alanlarımızın yerine üzüm bağları dikildi. Şimdi mahallemizde benimle birlikte üç kişi daha var. Toplam 20 dekara geçmez. Eskiden 300 -400 dekarlık alanda doğal Emcelli Biberi yetiştirilmekteydi." dedi.
EMCELLİ BİBERİNİN ÖZELLİĞİ
Biber üretici Faik Yıldırım, 150 yıldır, aynı biberlerden alınan tohumla dikimleri Emcelli Biberlerinin çevrede haklı bir üne sahip olmasını da şöyle anlattı: "’Tatlı ve acı türlerimiz var. Acısı daha çok aranmakta. Çünkü, biberimiz sulu, etli ve acısı mideyi yakmıyor. Yemeklerin içlerine katıldığında ayrı bir lezzet vermektedir. Çevredeki pazarlarda biberlerimiz öğleye kalmaz tüketilir."
Yıldırım, atalarının doğal olarak bıraktığı biberleri yaşatacağını ve gelecek kuşaklara da bırakmayı planladığını belirterek, Emcelli Biberlerinin önümüzdeki haftalarda pazarlarda satışa sunulacağını da sözlerine ekledi.