Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA), 2015 yılı mali destek programları düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. BEBKA, Bu yıl ’kırsalda ekonomik kalkınma’ ve ’sağlık turizminin geliştirilmesi’ alanlarında toplamda 15 milyon lira hibe desteği verecek.
Plaza 16 Kongre ve Etkinlik Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya Bursa Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta, BEBKA Kalkınma Kurulu Başkanı Hasan Çepni, BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci ve çok sayıda davetli katıldı. Bütçenin 3 milyonunu sağlık turizmine, 12 milyonu da kırsalda ekonomik kalkınmaya ayrılmış durumda olduğunu ifade eden BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci, "12 milyonluk kırsalda ekonomik kalkınma çağrısının 9 milyonu özel işletmelere, 3 milyonu da kar amacı gütmeyen kuruluşlara ayrıldı. Bu yıl ki çağrılara bakıldığında bütçedeki önemli bir payın özel işletmelere ayrıldığını görüyoruz. Dolayısıyla bu yıl özel sektörün daha fazla ilgi göstermesini bekliyoruz. Bu yıl diğerlerinden farklı olarak başvuracak firmaların kuruluş tarihine yönelik bir koşul da getirmedik. Asgari 30 bin, maksimum 400 bin lira destek veriyoruz. Kar amacı güden kurumlara proje toplam bedelinin yüzde 50’sini, kar amacı gütmeyen kurumlara ise yüzde 90’a kadar destek verilecek" dedi.
"ÖZEL KURUMLARA VERİLECEK DESTEK ÖNEMLİ"
Bursa’nın proje yapma mantığını kavramış olduğunu ifade eden Bursa Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta, "223 başarılı projenin içinde 127 Bursa projesi yer aldı. Bu da yaklaşık yüzde 57 oranıyla telaffuz edilebilir. Bu da Türkiye’deki diğer ajanslarla kıyaslandığında ciddi bir rakamdır. BEBKA’nın bu sürede verdiği 98 milyon liralık hibe desteğinin 45 milyon lirası Bursa projelerine bütçe olarak verildi. Bu başarıda Bursa’daki özel ve kamu sektörünün ciddi katkıları vardır. Bu yıl özel kurumlara 12 milyon lira ayrılmasını önemsiyoruz. Çünkü özel sektör, sürdürülebilirlik açısından daha başarılı” diye konuştu.
"KIRSALA VERİLECEK DESTEĞİ ÖNEMSİYORUZ"
BEBKA’nın bölgesinde önemli çalışmalara imza attığını belirten BEBKA Kalkınma Kurulu Başkanı Hasan Çepni, "Bursa, Türkiye’nin lokomotif illeri arasındadır. Bu yıl kırsala verilecek desteği önemsiyoruz. Türkiye’nin geleceğinde tarımın büyük önemi var. Şehrin ışıkları ne kadar güçlü ise köyün ışıkları da o kadar güçlü olmalı. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin daha çok destek almasını istiyoruz. Tarımsal ürünlerin daha iyi işlenip daha iyi pazarlanmasını hedefliyoruz” şeklinde konuştu.