Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ), Genel Müdürü Rahmi Pekar, kırsaldaki 250 kilometrelik asbest boru şebekesinin tamamını bu yıl içerisinde değiştireceklerini bildirdi.
Pekar, yaptığı açıklamada, merkez ilçelerde bir metre bile asbest borunun olmadığını açıkladı. Bazı kırsal ilçelerde hala asbest boru kullanıldığını belirten Pekar, bu şebekelerin toplam uzunluğunun 250 kilometre olduğunu kaydetti.
1960’lı dönemlerde İl Özel İdareleri ve Köy Hizmetleri’nin mevcut belediyelere ucuz olduğu için asbestli borular verdiğini belirten Pekar, 2010 yılından bu yana bu borularla yatırım yapılmadığını kaydetti. Büyükşehir Yasası’nın değişmesinin ardından görev sahalarının oldukça genişlediğini ve 15 ilçe, bin civarında köye hizmet verdiklerini vurgulayan Pekar, göreve geldiklerinden bu yana öncelikli olarak suyu olmayan veya suyu kirli yerlerle ilgili çalıştıklarını, şimdi de asbest boruların hızlıca değişimi için düğmeye bastıklarını ifade etti.
Pekar, bu yıl sonuna kadar Adana bölgesi genelinde 1 metre bile asbest boru kalmayacağını açıkladı.
Bir dönem yaygın olarak kullanılan fakat kanserojen olması nedeniyle insan sağlığını doğrudan tehdit eden asbest boruların kullanımı Avrupa Birliği’nde 2005 yılında, Türkiye’de ise 2010 yılından itibaren ise üretimi ve kullanımı yasaklanmıştı.