Güneş Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Ermeni yalanı furyasına Papa’nın da katıldığını belirterek, “Asılsız Ermeni Soykırımı iddiaları dolayısıyla pek çok alanda mücadele veren Türkiye, şimdi de Papa’nın haddini aşan bu cümleleriyle uğraşmak zorunda kalmaktadır. Ermenilerin Anadolu’da yapmış oldukları katliam ve soykırıma ait kanıtları, mezarları görmek isterseniz Erzurum’a bekleriz” dedi.
Papa’nın bu derece önemli olan bir tarihi mesele konusunda yorum yapacağı yerde, Hristiyan dünyasının meseleleriyle uğraşmasının daha yerinde olacağını dile getiren Prof. Dr. Ceylan, “Tarihçilerin çalışmasına ve yorumuna bu derece bağlı olan uluslararası bir mesele hakkında ne yazık ki her kesimden özellikle batı dünyasından soykırım seslerinin yükselmesi maalesef, bu meselenin bilimsel bir mecradan politik bir alana çekilmesini doğurmaktadır" dedi.
Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus’un Ermeni iddialarıyla ilgili sözleri konusunda, “Bosna ve Ruanda olayları uluslararası mahkemelerce soykırım olarak saptanmasına rağmen bunlara ‘toplu kıyım’ diyor ama hukuken tanınmayan 1915 olaylarıyla ilgili ‘soykırım’ ifadesini kullanıyor. Burada bir çelişki ve ayrımcılık var. Papa’nın sarf ettiği cümleler, daha bundan kısa bir zaman önce ziyaret ettiği İstanbul’un ve Ayasofya’nın ruhuna ters düşmüştür. Çünkü o İstanbul ve Ayasofya, Osmanlı Devleti’nin azınlıklara ne kadar hoşgörülü ve toleranslı davrandığının en büyük kanıtıdır” diye konuştu.
Papa’yı Erzurum’a davet eden Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, “Doğu Anadolu’dan özellikle Ermenilerin Birinci Dünya Savaşı sırasında yoğun bir katliam gerçekleştirdikleri bu mübarek şehirden Papa’ya sesleniyoruz. Türkler, tarihlerinin hiçbir devrinde kimseye katliam ve soykırım yapmamıştır. Eğer Osmanlı Devleti, 1. Dünya Savaşı sırasında soykırım yapmış olsaydı, bugün ne Ermeniler ne de Balkanlar’da bir sürü insan yaşamazdı. Ermenilerin Anadolu’da yapmış oldukları katliam ve soykırıma ait kanıtları, mezarları görmek isterseniz, sizlere hem Türk konukseverliğini göstermek hem de bu Ermeni yalanına gözlerinizle şahitlik yapmanızı umar, Erzurum’a bekleriz” şeklinde konuştu.