İZMİR'in Selçuk İlçesi'nde, bu yıll 33'üncüsü düzenlenen Selçuk Efes Deve Güreşleri, renkli görüntülere sahne oldu. 'Deve güreşlerinin Kırkpınar'ı' olarak kabul edilen güreşlerde Türkiye'nin dört bir yanından getirilen 142 namlı deve kıyasıya mücadele verdi. Develer güreşirken sahipleri de kenarda büyük heyacan yaşadı.
Pamucak Arenası'nda gerçekleştirilen 33. Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali'nin ikinci günü coşkuyla başladı. Deve güreşlerini izlemek isteyen binlerce kişi güreşlerin yapılacağı alana sabah erken saatlerden itibaren akın etti. Selçuk Belediye Başkanı  AK Partili Dahi Zeynel Bakıcı'nın evsahipliğini yaptığı güreşleri, AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı, Menderes Belediye Başkanı AK Partili Bülent Soylu, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, İzmir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, Deve Güreşleri Federasyonu Başkanı Metin Çetin, Selçuk Belediye Başkan Yardımcıları Ali Karakurt, Atilla Aksoy, Bülent Cinel, Dokuz Eylül Üniversitesi Yapı İşleri Daire Başkanı Abidin Öztürk de izledi. Ege, Marmara ve Akdeniz bölgesi başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanından gelen 142 namlı deve kıyasıya mücadele verdi. Develer güreşirken sahipleri de kenarda büyük heyacan yaşadı.
'YENİ BİR REKOR OLABİLİR'
Yurdun dört bir yanından vatandaşlar ve yabancı basının yoğun ilgi gösterdiği deve güreşi festivalinin başlangıcında bir konuşma yapan Selçuk Belediye Başkanı Dahi Zeynel Bakıcı, etkinliğe evsahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını kaydetti. Başkan Bakıcı, "Deve güreşi bizim kültürümüzde var ve bizler için önemli. Muazzam bir kalabalık var. Deve güreşlerini seyircilerle birlikte izliyoruz. Farklı ve keyifli bir kültür. Dolayısıyla bunun her zaman yapılması gerektiğine bizzat şahit oldum. Bu konuda desteklerimizi artıracağız. Tüm güreşseverlere iyi seyirler dileyerek Selçuk'a 'Hoşgeldiniz' diyorum" dedi. Selçuk Efes Deve Güreşleri ve Devecilik Kültürü Başkanı Mustafa Yavuz, katılımın beklenenin üstünde ve yoğun bir ilgi olduğunu belirtip, "havanın güzel olması da katılımcı sayımızı artırdı. Çok çoşkulu, keyifli ve sıkıntısız bir deve güreşi oluyor. Tüm destekleri olanlara teşekkür ediyorum" diye konuştu.
'KAN AKMIYOR'
Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı da dünyanın pek çok yerinde boğa güreşleri yapıldığını ama oralarda kan akıp can yandığına tanık olunduğunu söyledi. Boyacı, "Burada deve güreşleri sırasında hayvanlar birbirine zarar vermiyor. En ufak bir incinme olmuyor. İyi ki deve güreşleri var. Bana verilen rakamlara göre 17 binin üzerinde katılımcı olmuş" diye konuştu.
TURİSTLERDE İZLEDİ
ABD, İngiltere, İrlanda, Kanada, Çin, Japonya ve daha birçok ülkeden gelen turistler de deve güreşlerini izledi. Arenada güreşleri izlemekten büyük keyif aldıklarını belirten turistler, "Büyüleyici bir olay. Dün develerin yürüyüşünü ve kortejini izledik. Bugün de burada güreşleri izliyoruz. Türkiye'nin batısını burada görmek çok güzel bir duygu. Pek çoğumuz ilk kez izlediğimiz güreşleri çok güzel ve etkileyici bulduk. Özellikle burada yapılan pikniği çok sevdik" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI