Eskilerin ‘Halep Kahkesi’ dedikleri kandil simidi, kandil gecelerinin vazgeçilmezi. Kandil günlerinde satışa sunulan ve vatandaşların ilgi gösterdiği Kandil Simidini Mevlit Kandili öncesinde müşterilerine sunmak isteyen fırıncılar hummalı bir çalışma içerisinde.
Kutsal gecelerin vazgeçilmezi kandil simitleri fırınlarda alıcılarını bekliyor. İnsanların her kandile de almayı alışkanlık haline getirdiği kandil simitleri bu akşam idrak edilecek mevlit kandili öncesinde de fırınlarda hazır hale getiriliyor.
Fırınlar yetiştirmeye çalıştıkları simitler için hummalı bir şekilde çalışırken, özel olarak yoğrulan ve şekil verilen kandil simitleri, tepsi tepsi fırınlara atılıp pişiriliyor.
Saray Ekmek Fırını Sahibi ve Unlu Mamulleri Sahibi Şenol Benli, bugün kandil dolayıyla yoğunluk yaşadıklarını söylerken daha ince işi olan kandil simitlerinin zaman aldığını belirtti.
Benli, “Yılbaşının ertesinde bir durgunluk oldu ama, hemen peşinden Mevlit Kandili’nin bir yoğunluğu var. Kandil simidi siparişlerimiz var. Yoğun bir şekilde yetiştirmeye çalışıyoruz. Normal simitlere göre yapımı daha zor. İnce işçilik istediği için daha çok zamanımızı alıyor. Maliyeti de yüksek” dedi.
Benli, muhabirimiz biraz ısrar edince, meslek sırrı olsa da kandil simidi tarifini verdi.