Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürlüğü tarafından "Akılcı İlaç Kullanımı Ulusal Eylem Planı" kapsamında, kentte konu hakkında farkındalığı artırmak için gerçekleştirilen etkinlik ve toplantılara devam edildiği belirtildi.
Konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada, bu kapsamda ilk olarak 2014 yılında Afyonkarahisar Eczacı Odası işbirliği ile kentte faaliyet gösteren serbest eczacılara yönelik bir etkinlik gerçekleştirildiği hatırlatıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Şubat ayı içerisinde de ilimizde görev yapan Aile Hekimlerine yönelik, ilimiz Akılcı İlaç Koordinatörü Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Deniz Fırat başkanlığında Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesi işbirliği ile bir etkinlik daha gerçekleştirildi. Aile Hekimlerine yönelik bu etkinlikte, AKÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Yardımcı Doç Dr. Bilgehan Pektaş ve Sağlık Müdürlüğünde görevli Ecz. Özgür Ata’da birer sunum yaptılar. Bu planın hazırlanma amacı, akılcı ilaç kullanımını destekleyecek faaliyetlerin yürütülmesi için koordinasyon ve işbirliğinin sağlanması; ayrıca hekim, eczacı, yardımcı sağlık personeli, halk ve ilaç sektörüne yönelik AİK konusunda davranış değişikliği oluşturmak amacı ve etki edilen taraflarda AİK ile ilgili farkındalık, bilgi ve bilinç düzeylerini artırmaktır. Gerek eczacılarla gerek hekimlerle bu plan dâhilinde eğitimler yapılmaya devam ediliyor. Akılcı İlaç Kullanımı’nda sorumluluk sahibi taraflardan birinin de hasta ve hasta yakınları olması nedeniyle de halkımızın akılcı ilaç kullanımı konusunda farkındalıklarını artırmak ve olumsuz alışkanlıklarını değiştirmek amacıyla bazı etkinlikler de gerçekleştireceğiz. Vatandaşlarımızın ilaç kullanımını bilinçli hâle getirmek için ilaç yalnızca hekim reçetesi ile ve eczacı danışmanlığında kullanılması gereken özel bir üründür, İlacın hekim ve eczacının verdiği bilgiler ve yönlendirmeler doğrultusunda kullanılmaması tedavinin gerçekleşmemesine neden olabilir, bilinçsiz antibiyotik kullanımı antibiyotik direncine neden olur temalarını içeren etkinlik ve çalışmalar planlanmaktadır.”