Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, “22 Mart Dünya Su Günü” dolayısıyla tören düzenledi.
Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi’nde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende, su konulu kısa film, dans ve tiyatro gösterisi yapıldı.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, törende, suyun herkes için önemli olduğuna vurgu yaparak, dünyada çocukların 5 yaşına gelmeden önce temiz su bulamadıkları için öldüğünü söyledi.
"Bilgi ve teknoloji çağındayız. İftihar ediyoruz. Robotlarla dünyayı yönettiğimizi iddia ediyoruz ama bir damla suyun yaptığını yapamıyoruz” diyen Şahin, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“İşte su hayattır diye söylediğimiz şey ne kadar önemli olduğunu, hepimiz yeniden kendi yüreğimizde, kendi aklımızda, kendi vicdanımızda yerini bulması lazım. Eğer insanoğlu aklını başına toplamazsa, eğer siz bizden bu konuda daha iyi olmazsanız, bizim yaptığımız hataları yapmaya devam ederseniz 2050’de 3,5 milyar insan su sıkıntısı yaşayacak. Yani 53 ülke su sıkıntısı yaşayacak. Çok uzak bir zaman dilimi değil.“
Gaziantep’in su yoksunu bir kent olduğuna işaret eden Şahin, çocuklara su tasarrufu noktasında uyarılarda bulunarak, akan her damlayı bir petrol, doğalgaz ve altın gibi düşünüp değer vermelerini istedi.
"GELECEKTE SAVAŞLAR SU İÇİN ÇIKACAK"
Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu da gelecekte savaşların petrol için değil su için yapılacağını dile getirdi.
Çocuklara suyun kıymetini bilmeleri tavsiyesinde bulunan Çakıroğlu, şunları kaydetti:
“2050’den sonra dünyanın en kıymetlisi petrol olmayacak, dünyanın en kıymetli şeyi su olacak. Bizim toplumumuzda su küçümsenir veya yerine göre yapılır. Çocuklar bundan sonra sizin dünya ile olan mücadeleniz su savaşları, sudan sebeplerle savaşacaksınız. Bu savaşa hazırlıklı olmak için 2050’den sonra mutlaka sudan sebeplerle savaşmadan önce suyu iyi tanımanız, onun kıymetini iyi bilmeniz gerekiyor.“
GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler ise, su olmadan dünyanın tadının ve renginin olamayacağını aktardı.
Dünyada 1 milyar 400 milyon kilometre küp kadar su olduğunu ancak bu suyun yüzde 97’sinin tuzlu su olduğunu geriye kalan kısmının yüzde 73’ünün buzullarda bulunduğunu aktardı.
İnsanların dünyadaki suyun yüzde birini kullandığına dikkati çeken Sönmezler, “Yani biz insanlar dünyadaki suyun ancak yüzde birini kullanabiliyoruz. Kurak geçen 2014 yılında bir kez daha suyun önemini öğrendik. 2014 yılı hem Türkiye’de hem dünyamızda hem de bölgemizde kurak bir yıl olarak geçti" dedi.
Öte yandan törende, GASKİ tarafından “22 Mart Dünya Su Günü” etkinlikleri kapsamında düzenlenen üniversiteler arası “Afiş ve Animasyon” yarışmasında dereceye girenlerde ödüllendirildi.
“Afiş yarışmasında” birinci Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği öğrencisi Mehmet Fatih Doğan, ikinci Gaziantep Üniversitesi Elektirik ve Elektronik Mühendisi Fakültesi öğrencisi Hakkı Akyüzün ve üçüncü Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği öğrencisi Özkan Özbek oldu. Törende protokol, yarışmanın birincisine 5 bin, ikincisine üç bin, üçüncüsüne ise bin TL takdim etti. Ayrıca yarışmada, mansiyon ödülü kazanan üç öğrenciye de 500 TL verildi. Animasyon yarışmasında ise dereceye giren olmadı.
Törene, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, öğretmen ve öğrenciler katıldı.