Başbakan Ahmet Davutoğlu, esnaf ve sanatkarlara müjde vererek, "Kredilerin açılması talimatını verdim. Buraya gelirken müjde olarak hazırladığımız unsurlarda değişiklik yaptım. Halkbankası kredilerinin yüzde 50’si sübvanse ediliyor. Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerde bunun yüzde 90’a çıkmasıydı, kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerde faizsiz kredi vereceğiz" dedi.



Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) tarafından ATO Congresium’da düzenlenen ’Yeni Türkiye Buluşması’ programında vatandaşların her kesimiyle buluşmanın heyecan verdiğini belirterek, "Bazı toplantılarda özel bir muhabbet hissediyorum. Her bir sanat ve esnafın yüzünde hep babamın yüzünü gördüm, kültür ve ahlakını temaşa ettim. Ahi Evran anma merasimi, Ahi Evran bizim pirimizdir, öncümüzdür. Asırlardır bu topraklarda esnaf ve sanatkarlığın ilkelerini o dokumuştur. Hiçbir esnaf ve sanatkar yok ki Ahi Evran isminden hem de ahilik, kardeşlik geleneğinden nasibini almasın" dedi.

Edirne’de sabah duasına katılarak dükkanların açılışına katıldığında duygulandığını anlatan Davutoğlu, "Bizim medeniyetimiz derken biz o duayla açılan dükkanları kastediyoruz. Evlerine helal rızık götürmek için çaba sarf eden değerli esnafları hatırlıyoruz. Kırşehir’den Edirne’ye hep buruk yaşadık. Ne kadar büyük alışveriş merkezleri yapılırsa yapılsın ancak oralar Ahi Evran’ın ruhu üflendiğinde açılır" diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu, "Kendi şahsi tecrübemden işiaretle söylüyorum, iyi okullarda okuduk, iki bölüm bitirdim, yüksek lisans, doktora imkanı yapmaya imkanım oldu. Bunların ötesinde babamın dükkanına gittiğimde, onun komşularla ilişkisinde, onun insani temas kurduğu o derin muhabbette gördüm. İki prensibi çocuk yaşımda nakşeden bir olaydan bahsediyorum. Bir gün, hana girdim yerde o zaman iyi sayılabilecek 50 lira buldum. Etrafa önce bakımdım, kimse sahip çıkmayınca ‘Esnafa sordun mu?’ dedi, ‘Hayır baba’ dedim. Gittim dükkanları tek tek dolaşıp acaba para dolaşıp var mı? Tezgahtarlar, çalışanlar vardı, hiç kimse parayı ben düşürdüm demedi. Ben onlardan parayı düşürdüğüne dair bir video kaydı istememiştim ama gördüğüm şey esnaf yalan söylemez. Babam onu git sor dediğinde neye güveniyordu, esnaf yalan söylemeyeceği için gerçek sahibi varsa söyleyecek" dedi.

"İkinci husus esnaf bir söz verdimi yerine getirir" diyen Davutoğlu, "Daha sonra o parayı babama götürdüm. Fakirlere yardımla ilgili bir kuruluşa bağışladı. Benim zihnimde kulağıma nakşedilen şey önemli belgeden ziyade sözün ta kendisidir" diye konuştu.

"ESNAF ÇIKARA BAĞLI İLİŞKİ KURMAZ"
Esnafın çıkara bağlı ilişki kurmayacağına dikkati çeken Davutoğlu, "İlişki kurdumu dünya ve ahiret kardeşliği için kurar. Ne zaman eski bir babamın çevresine rastladım, hep babamın yüzü belirir. TESKOMB aslında bu buluşmayla bu değerleri hatırlatıyorsunuz. Esnaf değerlerine her zamandan fazla ihtiyacımız var. Esnaf hem bu ortak değeri yaşatır hem de bir zorlukla karşılaştığında ortak davranma erdemini gösterir. Osmanlı orta sandığı diye bir kültür vardı, esnaf kesesi diye bir kültür vardı. Esnaf dara düştüğünde kendi imkanlarıyla o darı aşamıyorsa ortak keseden kullanırdı" şeklinde konuştu.

"HER ZAMAN YANINIZDA OLACAĞIZ"
"TESKOMB size zora düştüğünüzde yardım ediyor" diyen Davutoğlu, "Biz de size şu taahhütte bulunuyoruz, yok parası söz konusu olduğunda TESKOMB ne kadar yanınızdaysa şefkatli Türkiye Cumhuriyeti Devleti yanınızda olacak. Başka her şeyden kısabilir ama esnafımızın refahından, huzurundan kısıt olmaz. Siz bu toplumun orta direğisiniz. Siz toplumun bekasını temsil ediyorsunuz. Herkese yaşayan bir ders veriyorsunuz. Sizlerin her zaman yanınızda olacağız. Hiçbir zaman bu ülke esnafın kasa fırlattığı 2001 yıllarına dönmeyecek" dedi.

Davutoğlu, "1990’lı yıllarda, 2001 krizinde hortumlanan bankalarla çile altında ezilen esnafımızın durumu vatandaşlarından topladığı vergiyi kullanan esnafımızı çeşitlendiren AK Parti zihniyeti bu. Bu 10 yıl içinde büyük petrol kaynakları keşfetmedik biz. Nereden bu kaynaklar temin edildi? Biz esnafımızdan aldığımız, şirketlerimizden aldığımız vergileri kendi babalarımızdan gördüğümüz ahlak anlayışla Allah bunlara haram bulaştırmasın diye duayla açıyor, bütçemizi bağlıyoruz" diye konuştu.

Şirket açılışlarının arttığı, kapananların gittikçe azaldığını anlatan Davutoğlu, “Bu bereketlenme için ne yapılması gerekiyorsa bunları yapmaktan tereddüt etmeyeceğiz. Siz, esnaflar her şeye layıksınız. Madem ki bazı müjdeler bekleniyor. Birer birer onları vermeye başlayalım. Öncelikle Halkbankası Genel Müdürünü çağırdım, kredilerin açılması talimatını verdim. Ayrıca, buraya gelirken müjde olarak hazırladığımız unsurlarda değişiklik yaptım. İkinci müjdemiz, Halkbankası kredilerinin yüzde 50’si sübvanse ediliyor. Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerde bunun yüzde 90’a çıkmasıydı, kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerde faizsiz kredi vereceğiz. Yani bu meslekleri yaşatmak bizim için görevse, emanetse o mesleklerin kaybolmaması kültürel mirasa kredide faiz düşünebilir mi? Esnaflıkta en önemli şey, çırak, usta, kalfa var. Toplumda adabı muaşerette zedelenmeler var. Biz, ustalık mertebesine gelmiş kardeşlerimize özel bir imkan tanıyalım dedik. 3 yıl ustalık belgesi olan yeni işyeri açmış kardeşlerimize de faizsiz kredi vereceğiz. Madem ki çıraklıktan ustalığa ulaşmış o yola çıkana yolun hayırlı olsun demek gerek. Ona bereket hayır olsun, yolun bereketli olsun diyebilmek için faizsiz kredi vereceğiz. Allah, sizden razı olsun. Biz sizden razıyız. Siz sadece helal rızkımızın değil, ahlakımızın da bekçisisiniz" ifadelerini kullandı.

Bir vatandaşın, "Rabbimden ömrünüze bereket katmasını diliyorum. Hizmetlerinizin daim olmasını diliyorum" demesi üzerine Başbakan Davutoğlu, "Allah hepinize hayırlı ömürler nasip etsin. Akibe hayrola" diye konuştu.

Davutoğlu, "Üçüncü müjdemiz, bu sene 600 milyona çıkardığımız Halkbankası kredileri karşılama oranını 150 milyon lira artıralım dedim. Gerekli talimatı da verdim. Bu yolla önümüzdeki yıl takriben 4 milyara yakın kredi kullanılabilecek. Toplamda da 17 milyar liraya ulaşacak kredi" şeklinde konuştu.

"SİZİ BÜYÜYEN YAPILAR KARŞISINDA KESİNLİKLE EZDİRMEYECEĞİZ"
Dördüncü müjdenin perakende ticaretin düzenlenmesine dair kanuna ilişkin olduğuna işaret eden Davutoğlu, "Bütün bu süreç tamamlandı. Bugün Genel Kurul’da görüşülüyor. Bu yolla esnaf ve sanatkar kültürünün devamı için perakendede ne tedbir gerekiyorsa aldık. Bu bizim için prensip meselesi. Sizi büyüyen yapılar karşısında kesinlikle ezdirmeyeceğiz. Bu çerçevede AVM açılması kriterlerini değiştirdik. Her alışveriş merkezinde esnaf ve sanatkarlarımıza en az yüzde 5 ay ayrılması zorunluluğu getirdik. Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerde rayiç bedelin dörtte biri kira alınacak. Sürekli indirimler yapılarak esnaf ve sanatkarlarımızın aleyhine oluşan şartları kaldıracağız. Çalışma saatlerin tanziminde esnaf ve sanatkarlarımızın ihtiyaçları gözününe alınacak. Esnaf ve sanatkarlarımızın daha geniş pazarlara açılması için pazarlar açılacak. Ustalık belgesi ile çıkan bütün sıkıntılar giderilecek. Bütün bu hususlarda ve tabii biraz önce Başbakan Yardımcımızın da vurguladığı gibi G-20 dönem başkanlığımızda esnaf ve sanatkarlar kültürümüzü tanıtmak için KOBİ’lere özel bir gündem ayırdık. KOBİ’ler içindeki derin esnaf ve sanatkar kültürü bütün dünyaya tanıtılacak. Biraz önce gösterilen slaytlarda ortaya koyduğu gibi Cumhurbaşkanımız esnaf ve sanatkar faaliyetini kaçırmamışsa ben de söz veriyorum her faaliyette bulunacağım" dedi.

TESKOMB Başkanı Abdülkadir Akgül ise, esnafın bir aydır kapalı olan kredilerin açılmasını istediğini belirterek, esnaf ve sanatkarların kredi ihtiyacını karşılayabilmek için 100 milyon liraya ihtiyaçları olduğunu ifade etti.