SGK Amasya İl Müdürlüğü, liselerde sosyal güvenlik konusunda bilgilendirme eğitimi düzenlendi.
Amasya Torumtay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve İlduş Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde eğitim gören 11. ve 12. sınıf öğrencilerine yönelik eğitimlerde düzenlediklerini belirten Sosyal Güvenlik Kurumu Amasya İl Müdürü Nurcan Yurt Şenel, kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında 2015 yılı sonuna kadar Amasya il merkezi ve ilçelerde bulunan tüm okullarda toplumda sosyal güvenlik bilincinin oluşturulması ve sigortalı olmanın önemi konularında bilgilendirme eğitimi yapmayı planladıklarını, verilecek eğitimin öğrencilerin mezun olduktan sonraki hayatlarında yararlı olmasını dilediğini söyledi.
Öğrencilere sosyal güvenliğin yaşamdaki yeri ve önemi, sigortalı olmanın önemi, kayıt dışı çalışmanın ne olduğu, neden sosyal güvenliğin olması gerektiği, sosyal güvenliğin olmadığında neler olacağı hakkında genel konular anlatan sosyal güvenlik denetmen yardımcısı Kadir Kaleli, 5510 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanunundaki sigortalılık türleri, tanımları, iş kazası ve meslek hastalıkları, kısa ve uzun vadeli sigorta kollarına ilişkin hükümler, isteğe bağlı
sigortalılık, Alo 170 hattı ve genel sağlık sigortası konularında slayt gösterisi eşliğinde kısa bilgiler verdi.
18 yaşını doldurduktan sonra sağlık hizmetlerinden nasıl faydalanılacağı ve genel sağlık sigortasının hükümlerini öğrencilere aktaran Kadir Kaleli, 18 yaşını doldurduktan sonra herhangi bir sosyal güvenlik güvencesi olmayan tüm vatandaşların ikamet ettiği yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvurarak gelir testi yaptırması gerektiğini belirtti. Yapılan gelir testi sonucuna göre genel sağlık sigortasının kapsamında çıkan primlerin devlet ya da kendileri tarafından ödenmesi halinde sağlık hizmetlerinden yararlandıklarını vurgulayan Kaleli, öğrencilerin sorularını da yanıtladı.
Eğitimlere Sosyal Güvenlik İl Müdürü Nurcan Yurt Şenel, Sosyal Güvenlik Denetmeni Bahattin Şenel, İnsan Kaynakları ve Performans Yönetimi Servis Sorumlusu Kadir Soylar, Torumtay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Yaşar Bozatlı, İlduş Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Fatma Balaban da katıldı.