Hakkari’de aralarında kadınların da bulunduğu 19 doğasever, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında 3000 rakımlı Çungur Dağı’na zirve tırmanışı gerçekleştirdi.
Hakkari Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Türkiye Dağcılık Federasyonu Hakkari İl Temsilciliği ve Reşko Doğa Sporları ve Kültür Derneği, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle 3000 rakımlı Çungur Dağı’na zirve tırmanışı düzenledi. Dağcılar sabah saatlerinde şehirden 20 kilometre mesafede bulunan 2800 rakımlı Merga Büte Kayak Merkezi’ne araçlarla gelerek buradan yürüyüşe geçti. Bir metre kara rağmen yürüyüşlerini sürdüren doğaseverler, 5 kilometre uzaklıktaki zirveye 4 saatte ulaşmayı başardılar. Burada Kadınlar Günü nedeniyle pankart açan erkekler, tırmanışa katılan bayanların günlerini kutlayarak karanfil takdim ettiler. 10 kilometrelik parkurun sonunda yürüyüşlerine son veren doğaseverler, kadına yönelik şiddete ‘hayır’ dediler.
Tırmanışa eşi ile beraber katılan Türkiye Dağcılık Federasyonu Hakkari İl Temsilcisi Naci Ertunç, yüksekliği 3000 metre olan Çungur Dağı’na doğru sabah 08.30’da hareket ettiklerini söyledi. Ertunç, “Merga Büte Kayak Merkezi’nden yürüyüşe geçerek dağın sırt kısmını kullanarak kar kalınlığının yer yer bir metre üzerinde olduğu halde bata çıka yürüyüşe devam ettik. 5 kilometre mesafede olan zirveye 4 saatte ulaşmayı başardık. Zirvede Kadınlar Günü nedeniyle pankart açtık. Daha sonra değişik bir parkur kullanarak inişe geçtik. Toplamında 10 kilometre yol kat ettik. 2,5 saatte kayak merkezine ulaştık. Yürüyüşü 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için yaptık. Doğumdan ölüme kadar bizi topluma kazandıran ve bizi biz yapan emekçi annelerimizi sadece 8 Mart’ta değil her gün hatırlamak ve anmak gerekir. Maalesef dünyada ve yurdumuzda kadına şiddet ve baskı gün geçtikçe artmaktadır. Temennimiz kadınlara yönelik baskıların ve şiddetin bitmesi ve tüm kadınların özgürce ve eşit şartlarda yaşamalarıdır. Bu vesile ile zirvesinde bulunduğumuz Çungur Dağı’ndan tüm dünya emekçi kadınların gününü kutlar, bu anlamlı yürüyüşe iştirak eden kadın arkadaşları ve eşimi kutluyorum” şeklinde konuştu.
Hakkari Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Reşko Doğa Sporları ve Kültür Derneği Başkanı Emin Yıldırım ise; Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Hakkari Dağcılık İl Temsilcisi ve Reşko Doğa Sporları ve Kültür Derneği’nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel hazırladığı kış doğa yürüyüşü gerçekleştirdiklerini söyledi. Yıldırım, “Zorlu bir parkurdan sonra Çungur Dağı tepesine ulaştık. Burada beraberimizdeki kadınların gününü kutlayarak karanfil verdik. Kadınlar sadece 8 Mart’ta özel değil her gün özeldir. Cinsiyetteki pozitif ayırımcılığa karşıyız, kadınlara uygulanan şiddete karşıyız. Biz bundan sonra toplumda kadın erkek eşitliğinin olduğu, kadın özgürlüğünün olduğu bir toplum oluşturmak istiyoruz. Umarım bundan sonra insanlar buna bir çeki düzen verir ve kadınları daha ön planda tutar. Kadınlara olan değeri biraz daha fark etmiş oluruz” dedi.
19 doğaseverin katıldığı yürüyüş kayak merkezinde son buldu.