Bosna-Hersek'in en önemli yaşayan kültürel hazinesi olan ve Osmanlı'dan yaklaşık 100 yıl önce bölgeye Anadolu'dan gelen dervişler tarafından kurulan Blagay Tekkesi, artık Gülencilere ait Fidan Tur tarafından işletilmeyecek.

Bosna-Hersek İslam Birliği'nden (Diyanet İşleri Başkanlığı) alınan bilgiye göre, Mostar Müftülüğü İslam Meclisi ile Fidan Tur arasında 27 Nisan'da devir anlaşması imzalandı. Anlaşmaya göre, bir önceki Müftülük tarafından 33 yıllığına yapılan restorasyon karşılığında Blagay Tekkesi'ni işleten Fidan Tur, bütün haklarından feragat ederek tekkeyi Mostar Müftülüğü İslam Meclisi'ne bıraktı. Bundan böyle Blagay Tekkesi'nin ziyaretçilere açılmasında sorumluluk Mostar Müftülüğü'ne ait olacak...

GÜLENCİLERDE OLMASI TÜRKİYE'DEN GELENLERİ RAHATSIZ EDİYORDU

Bosna-Hersek'in Mostar kenti yakınlarında bulunan ve yılda yaklaşık 200 bin kişi tarafından ziyaret edilen Blagay tekkesi'nin Gülencilere ait Fidan Tur tarafından işletilmesi özellikle Türkiye'den gelen ziyaretçilerin tepkisine neden oluyordu. Türkiye'den gelen ziyaretçiler, bu tepkilerini defalarca Bosna Hersek İslam Birliği'ne yazılı ve sözlü olarak iletmişlerdi. Tekkenin, 2,5 yıl önce 33 yıllığına Fidan Tur'a devredilmesine karşın, yeniden Mostar Müftülüğü'nün uhdesine alınmasında bu şikayetlerin etkili olduğu öğrenildi.

TEKKE'NİN TARİHİ DOKUSU BOZULMUŞTU

Fidan Tur tarfından daha önce görenleri büyüleyen Blagay Tekkesi'nin ön kısmına yaptırılan imarethane ile misafirhane bu güzelliğin kaybolmasına neden oldu. Ayrıcı yaptırılan imarethane ile bahçenin restoran olarak kullanılması, daha önce tekkenin Buna nehri kenarında su sesleri ve kuş cıvıltısı eşliğinde verdiği manevi dinginliği yok etmişti. İslam mimarisinin kültürünün ve ruhunun bir anıtı olan tekkenin adeta ticari bir meta olarak kullanılması gerek yerel halk gerekse Türkiye'den gelenlerin tepkisini çekiyordu.

Kaynak : Diriliş Postası