Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) ve Adaleti Savunanlar Stratejik Araştırmalar Merkezi’nce (ASSAM) hazırlanan “Çözüm Süreci” raporu kamuoyu ile paylaşıldı. Konu ile ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Çözüm Süreci Komisyonu Başkanı Sabri Balaman, Cumhurbaşkanlığı forsuna bir yıldız daha takılması gerektiğini savundu.
ASDER ve ASSAM tarafından hazırlanan “Çözüm Süreci” raporuna ilişkin basın toplantısı düzenlendi. İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde düzenlenen toplantıda konuşan Çözüm Süreci Komisyonu Başkanı Sabri Balaman, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Türklerden sonraki en büyük ve asli etnik grubunun Kürtler olduğunu belirterek, “Cumhurbaşkanlığı forsunda tarihte kurulmuş 16 Türk devletinin simgesi bulunmaktadır. Eyyübi Hanedanlığı Devleti, Kürtler kadar Sünni Müslümanların da iftiharla ve hayırla yad ettikleri bir devlettir. Eyyübi Hanedanlığı Devleti’nin simgesinin, 16 Türk devletinin simgeleri ile birlikte Cumhurbaşkanlığı forsuna 17’nci yıldız olarak dahil edilmesi, Kürtlerin Türkiye Cumhuriyeti devletine karşı aidiyet duygusunu arttıracağı gibi bu vatandaşlarımızın dışarıdan tahrik edilmelerinin de önüne geçecektir. Cumhurbaşkanlığı forsuna da çok yakışacaktır" dedi.
"KÜRT KİMLİĞİ TANINMALIDIR"
ASDER VE ASSAM’ın çözüm sürecini gönülden desteklediğine de dikkat çeken Balaman, hazırladıkları raporda köklü değişiklikler gerektiren önerilerin bulunduğunu kaydetti. Balaman, önerilerini şöyle sıraladı:
“Kürt kimliği tanınmalıdır. Anadilde eğitim hakkı verilmelidir. Eyalet sistemi getirilmelidir. Cumhurbaşkanlığı forsuna bir yıldız daha eklenmelidir. Kamu güvenliği sağlanmalıdır. Bakanlar Kurulu toplantıları, uygun periyotlarla, hassas illerde yapılmalıdır. Muhatap olarak sadece BDP/PKK alınması yeterli değildir. Bölge insanının değerlerini özümsemiş kamu görevlileri yetiştirilmelidir. Eğitim seferberliği yapılmalıdır. Ekonomik imkânlar arttırılmalıdır. Meselenin önemi ülkemizin batısı tarafından da benimsenmelidir. Telaffuzu bile zor olan bu faaliyetlerin uygulaması çok daha zordur. Başarı, hakkaniyet, basiret, cesaret, metanet, sabır ve beceri ile mümkündür. Ancak sorunu çözen yöneticiler de adil idareciler safına dahil olur. Dualarımız ve fiili gayretlerimiz adil idarecilerle birlikte olacaktır."