Bilecik Osmaneli ilçesine bağlı Beşevler köyünde 3 gündür etkili olan kar yağışı, köyde bulunan 10 adet seranın yıkılmasına sebep oldu.
Osmaneli Beşevler köyünde 50 santimetre olarak ölçülen kar kalınlığı, yüksek kesimlerde 1 metreyi buldu. 3 gündür etkili olan yoğun kar yağışı, Beşevler köyünde sebze üretimi yapılan seralara büyük zarar verdi. Yoğun kar yağışı, Osmaneli’nin Beşevler köyündeki seracı Şaban Ay’ın umutlarını bitirdi. 10 adet serası bulunan Şaban Ay, "Yoğun kar nedeniyle, seralarımız çöktü mağdur olduk. Seralarımız zaten krediliydi. Kredilerimizi zorlukla öderken, bir de böyle bir afet yaşadık. Yetkililerimizden, devletimizden yardım bekliyoruz. Bizim tekrardan seracılık yapmamız ve e tekrar ayağa kalkmamız için devlet desteğine ihtiyacımız var. Kar, ürünümüzle birlikte umutlarımızı da toprağa gömdü. Ne yapacağımızı şaşırmış vaziyetteyiz. Bize sahip çıkılmasını bekliyoruz" dedi.
ZİRAAT ODASI BAŞKANI ÜNVER’DEN YIKILAN SERALARDA İNCELEME
Seraları zarar gören çiftçi Şaban Ay’ı ziyaret eden ve yıkılan seraları inceleyen Osmaneli Ziraat Odası Başkanı Ertuğrul Ünver, çiftçi Şaban Ay ile görüşerek, aşırı kar yağışının doğal bir afet olduğunu ve köylünün zararlarının karşılanmasını, bankalara ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarının ertelenmesini isteyeceklerini dile getirdi. Ünver, "Beşevler köyünde örnek bir çiftçi olan Şaban Ay’ın 10 adet serası bulunmaktaydı. Örnek bir çiftçiydi köyde başka çiftçilerde seracılık konusunda öncü olmaya çalışıyor ve Beşevler köyünde seracılığı yaygınlaştırıyordu. Ancak yılbaşı gecesi yağan kar Saban Ay’ın ve ailesinin bütün umutlarını yıktı. Afetlerden kaynaklanan zararlar çiftçimizin emeğini, alın terini alıp götürmektedir. Zarar gören seraların hiç birisi tarım sigortası kapsamında olmadığını öğrendim. TARSİM tarafından sadece cam seralara “Tarım Sigortası” yapılmakta ve bunun dışındaki naylon örtülü seralara sigorta yapılmamaktadır. TARSİM, plastik örtü malzemesinin garanti süresi, plastik örtü malzemesinin, iskeletle olan bağlantılarında kullanılan tutturucu elemanların, görevini sağlıklı bir şekilde yerine getirecek tipte ve durumda olması gibi teknik şartların eksikliği gerekçelerle sigorta yapmamaktadır. Bilecik bölgesinde seraların büyük çoğunluğu en az 15 yıllıktır. Seralar tarım sigortaları kanunundan önce yapıldığı için, serasını sigorta yaptırmak isteyen üreticiye bazı kolaylıklar getirilmelidir. TARSİM kanununda düzenleme yapılarak risk kapsamı genişletilmeli ve plastik örtü altı seralarda sigorta yapılmalıdır. Bugün için acilen yapılması gereken Bilecik ve diğer ilçelerinde “afet bölgesi” ilan edilmesidir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü en kısa zamanda hasar tespit çalışmalarını tamamlayarak çiftçilerin mağduriyetini gidermek için yardımcı olmalılardır. Çünkü bu afet bölgedeki genel yaşamı olumsuz etkilemiştir. Eğer mart ayına kadar zararlar karşılanmazsa üretici seralarını yenileyip üretime devam edemeyecektir" diye konuştu.