Aile ve Sosyal Politikalar (ASP) İl Müdürlüğü tarafından Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) üyelerine yönelik Aile ve Alışveriş konulu seminer düzenlendi.
ETSO Toplantı Salonu’nda düzenlenen seminere Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanı Erdal, Güzel, ERVAK Kadın komisyonu Başkanı Nuran Çelenk ve ERVAK Kadın Kolları Üyeleri katıldı.
Seminere Konuşmacı olarak, TÜKODER Erzurum Şube Başkanı ve ASP İl Müdürlüğü Basın ve Halkla İlişkiler Birimi görevlisi Gazeteci Gamze İspirli ve Yakutiye Tüketici İlçe Hakem Heyeti Üyesi Avukat Erhan Topcu katıldı.
İspirli, burada yaptığı konuşmada, tüketici haklarının önemine değinerek, ‘’ Ülkemizde tüketicinin korunmasına yönelik hukuki düzenlemeler 1982 Anayasasında yer almıştır. 1995 yılına kadar tüketici hakları genel hukuk kuralları çerçevesinde korunmaya çalışılmıştır. Ancak değişen ve gelişen satış teknikleri karşısında genel hukuk kuralları ile tüketicilerin korunması zorlaşmıştır. Bu nedenle 1995 yılında çıkarılan 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile ülkemizde ilk defa özel bir yasayla tüketici hakları koruma altına alınmıştır. Bu yasada 2003 yılında kapsamlı bir değişikliğe giderek tüketicilere yeni haklar getirilmiştir . Ancak zaman içinde, ticaretin değişen ve çeşitlenen biçimleri ile Borçlar Kanunu ve Ticaret Kanunu gibi hukuki düzenlemelerin tüketicilerimize getirdiği yeni haklar, Tüketici Kanunu’nda değişiklik yapılmasını elzem hale getirmiştir’’dedi.
YENİ KANUN ÖNEMLİ HAKLAR GETİRDİ
2014 yılında yürürlüğe giren 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun tüketiciye önemli haklar getirdiğini belirten İspirli, ‘’Yeni Kanun ile tüketicileri daha ileri seviyede korumaya yönelik tedbirler alınmış; Tüketicilerin hak arama yolları kolaylaştırılmış, Tüketicinin bilgilendirilmesi konusu ön plana çıkarılmış, Bürokrasi azaltılmış, Hakkaniyete uygun bir ceza sistemi oluşturulmuştur. Yeni kanun, mevcut düzenlemelerin birçoğunda değişiklik öngörmenin yanı sıra; mevcut Kanunda yer almayan yeni düzenlemeleri de getirmektedir’’ dedi.
Avukat Topcu ise Erzurum’da tüketici hakem heyetlerine bankalarla ilgili yoğun başvurular olduğunu belirterek, şunları söyledi:
‘’ 6502sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile kredi sözleşmesi imzalanmadan önce, tüketicinin sözleşme şartları hakkında bilgilendirilmesi zorunlu kılınmıştır. Tüketicilere, tüketici kredisi sözleşmesinden 14 gün içinde cayma hakkı getirilmiştir. Tüketicinin açık talebi olmaksızın, krediyle ilgili sigorta yaptırılması yasaklanmıştır. Tüketicinin sigorta yaptırmak istemesi halinde ise istediği sigorta şirketi ile imzaladığı poliçe, kredi veren tarafından kabul edilmek zorunda olacaktır. Bankaların, kredinin ödenmesi için açılan hesaplardan, sadece kredi ile ilgili işlemler yapılması durumunda tüketicilerden ücret ya da masraf talep etmesi yasaklanmıştır. Bu hesabın, tüketicinin aksine yazılı talebi olmaması halinde kredinin ödenmesi ile kapanması zorunlu tutulmuştur.’’
Tüketicinin açık talimatı olmadan bankaların, kredi sözleşmesi ile ilişkili bir kredili mevduat sözleşmesi yapamayacaklarını belirten Topcu, ‘’ Konut kredisi çeken tüketicilerimizin, bu kredilerini erken ödemeleri durumunda mevcut düzenlemelere göre; ödemek zorunda oldukları %2’lik erken ödeme tazminatının, kalan vadesi 36 ayı aşmayan kredilerde erken ödenen tutarın %1’ini geçemeyeceğini düzenlenerek önemli bir adım atılmıştır’’ diye konuştu.
ERVAK Başkanı Erdal Güzel, tüketici hakları konusunda düzenlenen seminerlerin ERVAK’ın desteğiyle devam etmesini sağlayacaklarını belirterek, konuşmacılara teşekkür etti.