Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı böbrek taşı ameliyatında Türkiye’de bir ilke imza atarak narkozsuz, radyasyonsuz ve kansız kapalı böbrek taşı ameliyatları yapmaya başladı.
Yeni geliştirdikleri yöntem ile ilgili bilgiler veren ERÜ Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Demirtaş, daha önce kansız ve radyasyonsuz olarak yapmaya başladıkları MikroPNL adı verilen böbrek taşı ameliyat yöntemini daha da geliştirerek, artık narkozsuz, belden uyuşturarak yapmaya başladıklarını söyledi.
Doç. Dr. Demirtaş, "Bu teknik ile ameliyat yüzüstü yerine sırtüstü pozisyonda yapılmakta ve hasta ameliyatı baştan sona izleyebilmektedir. Ameliyat pozisyonuna bağlı post-op ağrı olmamakta" dedi.
Yeni geliştirdikleri yöntem ile ameliyat sonrası iyileşme süresinin de oldukça kısa olduğunu belirten Doç. Dr. Demirtaş, uygun hastalarda aynı gün taburcunun mümkün olabildiğini kaydetti.
MikroPNL adı verilen ameliyatta geliştirdikleri yeni yöntemi 23-26 Nisan 2015 tarihleri arasında Antalya’da düzenlenen 11. Ulusal Endoüroloji Kongresinde sunduklarını ifade eden Doç. Dr. Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Daha önceden de belirttiğim gibi MikroPNL ile deneyimimiz artıkça kapalı böbrek taşı ameliyatlarını radyasyon kullanmadan ultrasonografi ile yapmaya başlamıştık. Kendimize göre uyguladığımız USG ile MikroPNL yöntemini tecrübemiz arttıkça narkozsuz belden uyuşturma yöntemi ile yapmaya başladık. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülen Güler ile birlikte yürüttüğümüz bu yöntem ile hastaya tek seferde ameliyat sırasında düşük litotomi, supin pozisyonu verilmektedir. Böylece hasta klasik yöntemdeki gibi yüzüstü pozisyona çevrilmediği için manipülasyon risklerinden korunmaktadır. Ayrıca hasta bilinci yerinde olduğu için cerrah ve anestezi ekibi ile konuşarak çok konforlu ve rahat bir ameliyat geçirmektedir. Ülkemizde bu şekilde spinal anestezi altında, supin pozisyonda, ultrasonografi (radyasyonsuz) ile MikroPNL (kansız) ameliyat yöntemi bir ilktir.”