Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliğinin (KÜSİ) ülkenin gelişmesine katkı sağlayacağı bildirildi.
Ulusal ve bölgesel düzeyde Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliğinin (KÜSİ) geliştirilmesi, kamu tarafından sağlanan Ar-Ge yenilik destekleri hakkında tarafların bilgilendirilmesi, tarafları bir araya getirerek işbirliğini geliştirmeye yönelik toplantılar yapılması, sanayinin ihtiyacı doğrultusunda ilgili öğretim üyelerinin özel sektör kuruluşlarına yönlendirilmesi, ulusal ve bölgesel düzeyde iş planlarının hazırlanarak gerekli faaliyetlerin gerçekleştirilmesi ve takibinin sağlanması ve bu işbirliğinin kurumsallaşmasını sağlamak üzere oluşturulan KÜSİ Çalışma Grubu 3’üncü Toplantısı Malatya İnönü Üniversitesinin ev sahipliğinde Kale İlçesi Kalegöl Otel’de yapıldı
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Cevahir Uzkurt, KÜSİ Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Zeynep Kahveci ve KÜSİ Çalışma Grubu üyelerinin katıldığı toplantı protokol konuşmaları ile başladı.
Toplantıda konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Çalışma Grubunun, ülkenin kalkınmasına çok şey katacağı inancıyla oluşturulduğunu belirterek, "Türkiye üniversiteler sisteme geçtiğinden beri bizlerde bu iş üzerinde çalışıyoruz. Daha önce üniversite-sanayi işbirliği denilmekteydi. Ancak biz bunun başına bir de ’Kamu’ getirerek kamu-üniversite-sanayi işbirliği haline dönüştürdük. Çünkü biz burada kamunun olması gerektiğini gördük. Sektörü dinlediğimizde gerek projelerin başlatılmasında yürütülmesinde gerekse sonuçları değerlendirmede kamunun da olması gerektiğini ifade etmektedirler. Üniversitelere baktığımızda onlar zaten kamunun malıdırlar. Sonuçta reel sektör ile bu üç kurumun bir araya gelerek çalışma yapamaması halinde ise zaten dünyanın gelişmiş ülkeleri seviyesine ulaşabilmeniz mümkün değildir. Şu anda bir araya geldiğimiz bu ekip bir geleneği yazılı hale getiriyor. Bu grubun öncelikle bir plan dâhilinde ilerlemesi gerekiyordu. Bu da sağlanmış durumdadır. Az konuşup, konuştuğumuzun gereğini yapmamız gerektiği görüşümü paylaşıyor, toplantımızın başarılı geçmesini diliyorum" dedi.
Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, ise, "Şunu biliyoruz ki üniversitemiz de sanayicimiz de bu kültürle yeni tanışmaktadır. Ancak bunun yanında ülkemizde bu bağlamda bir heyecanın da yaşandığını bilmekteyiz. Tabii ki, bunları hızlı bir şekilde ürüne nasıl dönüştürebileceğimizi tartışıyoruz. Gelişmiş olan ülkelerle karşılaştırdığımızda henüz işin başında olduğumuzun da farkındayız. Sadece bir üniversitenin yüzlerce patent aldığı bir dünyada, umuyorum ki, biz de gelecekte bu ilişkilerle çok daha iyi neticeler alırız. Bu konuda bakanlığımıza teşekkür ediyorum. Sayın müsteşarımın ve yardımcısının öncülüğünde bu toplantının Anadolu’da yapılmasını da önemsediğimi belirtmek istiyorum" dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Cevahir Uzkurt ve KÜSİ Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Zeynep Kahveci ise yaptıkları konuşmalarda KÜSİ Çalışma Toplantılarının gün geçtikçe daha da kurumsal bir hale geldiğine işaret ederek üniversite-sanayi işbirliği sonucunda yapılan işlerin gurur verici olduğunu ifade ettiler.
Toplantıda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar yardımcısı Doç. Dr. Cevahir Uzkurt, "İş Planlarının ve 1’inci Dönem Faaliyet Raporlarının Değerlendirilmesi", Yrd. Doç. Dr. Metin Ertürkler ise, "KÜSİ Yazılımı Tanıtımı" konularında konuştu.