Göreve geldiği günden beri özellikle meslek mensuplarının eğitimleri konusunda yaptığı çalışmalar ile dikkatleri üzerine çeken Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Orhan Akgüloğlu, son olarak organize ettiği bilirkişilik eğitim semineri ile meslek mensuplarının taktirini kazandı.
Önceki gün düzenlenen ve Ankara Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hayrettin Türe, 1. Asliye Ticaret Mahkemesi Başkanı İlker Koçyiğit’in de katılımıyla düzenlenen bilirkişi eğitim seminerine yoğun ilgi gösterilmesi dikkatlerden kaçmadı.
Düzenlenen törende Serbest Muhasebeciliğin ve mali müşavirlik mesleğinin önemine değinen Başkan Akgüloğlu, bilirkişi konusunda meslek mensuplarının sürekli arananlar arasında olduğunu söyledi.
MESLEKTAŞLARIMIZ HAKİMLERİN UZMAN DANIŞMANI NİTELİĞİNDEDİR
Bilir kişilik mesleğinin yargılama hukukunda taşıdığı anlam itibariyle hukukçuların her zaman ilgisini çektiğini söyleyen SMMMO Başkanı Akgüloğlu, çağdaş hukuk sistemlerinin hemen hepsinde olan bilirkişilik, dava ile ilgili bir vakanın takdirinde hakim taralından bilinemeyen özel ve teknik bilgiye ihtiyaç duyulan hallerde üçüncü bir kişinin bilgi ve görüşüne başvurulması olduğunu hatırlattı. Akgüloğlu, “Bilirkişilik sadece hukuk yara damasında değil, ceza yargılamasının ve idari yargılamanın da belli başlı usule ilişkin işlemlerindendir. Hemen hemen her dava çok bilinmeyenli bir denklemidir. Bilirkişilik işte bu denklemin çözülmesinde en Önemli vasıtadır. Bu önem kuşkusuz bilirkişiliğin dayandığı temel esaslardan kaynaklanmaktadır. Hakimin teknik ve özel bilgisi ile çözemediği konularda ve hakimin kendisine verdiği görev çerçevesinde inceleme yaparak ulaştığı sonucu düzenlediği bilirkişi raporu sunan meslektaşlarımız, hakimlerin uzman danışmanı niteliğindedir. Bir diğer ifade ile hakimin dürbünüdür. Dolayısıyla, adaletin doğru tecelli etmesinde ve yargının işleyişinde bilirkişilerin önemli bir görev üstlendiği rahatlıkta ifade edilebilir.
Bilirkişiliğin vazgeçilmez unsurlarından olan ehliyetli, özen gösteren, dürüst ve tarafsız bir kişiliğe sahip olmak biz meslek mensuplarına yabancı olmayan kavramlardır” dedi.
BİLİRKİYŞİ OLARAK EN ÇOK MESLEKTAŞLARIMIZ GÖREV ALIYOR
Serbest Muhasebecilik ve mali müşavirliğin kaidelerini düzenleyen 3568 sayılı yasanın yasaklar başlıklı 45. Maddesinde bilirkişiliği "meslekle bağdaşmayan İşlerden sayılmaz" olarak nitelendirildiğini hatırlatan Başkan Akgüloğlu, “Bu açıdan 3568 sayılı yasa çerçevesinde meslek unvanına sahip meslek mensuplarımız bilirkişi görevi alabilmektedir. İsta¬tistiklere bakıldığında da bilirkişi olarak en fazla görevlendirilen meslek grubunun mali müsaviler olduğu görülmektedir. Eğitim seminerimize katılmayı kabul ederek yoğun mesaileri içerisinde bizlere zaman ayıran Ankara d Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı sayın Hayrettin Türe’ye, 1. Asliye Ticaret Mahkemesi Başkanı sayın İlker Koçyiğit’e. meslektaşlarımızdan Sayın Ahmet Babuşçu’ya, bugünkü seminerin koordinasyonunu sağlayan ve örnek uygulamalarla teorik bilgileri pratik sahaya döken meslektaşımız sayın Gültekin Çağrı Karapınar’a, şahsım ve yönetim kurulu üyesi arkadaşlarım adına teşekkür ediyor. meslektaşlarımızın çalışmalarına katkı sağlayacağı inancıyla katılımınızdan dolayı sizlere teşekkür ediyor, çalışmalarınızda başarı, yuvanızda saadetler temenni ediyorum” diye konuştu.