Eğlence sektöründe kullanılan havai fişek, maytap ve meşale imalatı yapacak olan Avusturya-Türkiye ortaklığındaki firma, Türkiye’yeki dev yatırım için düğmeye bastı. 5 milyon Euro’luk yatırım için Balıkesir’in İvrindi ilçesini seçen firmanın Türk ortağı Mustafa İntepe, fabrikanın kurulması için destek sağlayan yöre halkına istihdam sözü verdi.
Avusturya ve Türkiye ortaklı Troy Fireworks International firması, Türkiye’de 5 milyon Euro’luk yatırım yapacak. Dünyanın çeşitli ülkelerine proteknik eğlence maddeleri satışı yapan firma, bölgesel teşviklerden yararlanmak için Balıkesir’in İvrindi ilçesini seçti. İvrindi ilçesine bağlı Büyükyenice beldesinde 307 bin metrekarelik alanda kurulması planlanan fabrika ile ilgili açıklamalarda bulunan Mustafa İntepe, "Balıkesir’e ilk geldiğimizde valimize yatırım konusunu anlatıp, bölge konusunda tavsiyelerini dinledik. Öneriler doğrultusunda kırsal ilçeleri gezdik ve İvrindi kaymakamı ile görüşerek istihdamın düşük olduğu ve hızlı bir göçün yaşandığı Büyükyenice beldesinde önerilen araziyi inceledik. Büyükyenice Belediye Başkanlığı’nın araziye yatırım yapılabileceğine dair kurumsal görüşlerin toplanmasına müteakip, 2014 Mayıs ayı içerisinde arazi alımını gerçekleştirdik" dedi.
"KARALAMA KAMPANYALARI ASILSIZDIR"
2013 yılından bu yana yöre halkı ile kahvede, düğünde ve cenaze merasimlerinde beraber olduklarını kaydeden İntepe, belde halkının kendilerine yakın davrandığını söyledi. Yatırımla ilgili bilgisi olmayan ve art niyetli bazı çevreler tarafından ’Suriyelilere kamp yapılacak’ gibi dedikodu yayılmaya çalışıldığını ileri süren Mustafa İntepe, "Bazı çevreler tarafından ’Dinamit imal edecekler, hem tehlikeli hem de çevreye zarar verecekler’ diye karalama çalışmaları yapılıyor. Oysa biz burada proteknik oyun ve eğlence araçları ile havai fişek, meşale, maytap, volkan ve pasta maytabı gibi ürünler üretip, yurt içine ve yurt dışına satacağız. Üretimimizin yüzde 70’ini Avrupa ülkelerine göndererek, ekonomiye artı değer sağlayacağız. Kalan yüzde 30’luk kısmı da yurt içinde değerlendireceğiz" dedi.
SOMA’DAKİ MADEN FACİASI DÖNÜM NOKTASI OLDU
Soma’da yaşanan maden faciası döneminde firmanın Avusturya’da bulunan ortağının Balıkesir’e geldiğini söyleyen Mustafa İntepe, yaşanan üzücü olayı anlatarak, "Ortağım İvrindi’ye araziyi görmek için gelmişti. Duyduk ki bölgeden Soma’ya giden ve madende hayatını kaybeden işçiler olmuş. Arazimiz yanında bulunan Taşdibi Mahallesi’ndeki cenaze evine ziyarette bulunduk ve ağlayan anneler, babasız kalan çocukları gördük. Yaşadığımız o anlardan sonra ortağımla yatırımı hızlandırma kararı aldık. Biz firma olarak bölgede iş imkanlarının kısıtlı olduğunu biliyoruz ve yatırımı tamamladığımızda 300’e yakın istihdam sağlayacağız. Sigortalı iş için Bergama ve Edremit’e giden gençlerin geriye gelmelerini sağlayacağız. Bugün yatırım noktasına gelen şirketimize Balıkesir Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanının büyük desteği olmuştur. Kendilerine teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
Yatırımı Ağustos ayında tamamlamayı düşündüklerini söyleyen Mustafa İntepe, kuracakları fabrikanın güvenlik sistemi üzerine bilgi verdi. İntepe sözlerini şöyle sürdürdü:
"Fabrikamız çalışmaya başladığı zaman, işçilerin güvenliğini emin olun işçilerden daha fazla düşünüyor olacağız. Mesela, üretim alanına görevli olmayan kişiler giremeyecek. İmalat alanında fotoselli cihazlar bir başka kişinin varlığını tespit ettiğinde sistem otomatik olarak kapanacak ve çalıştırılamayacak. İşçilerin vücudunda olan statik elektriği boşaltabileceği teknik aletlerimiz olacak. Yine, fabrikanın zemini antistatik demir oksit maddesi ile kaplanacak".
Balıkesir’in İvrindi ilçesi sınırlarında 5 milyon Euro’luk yatırım ile kurulacak olan fabrikanın Ağustos ayında işlemeye başlayacağını kaydeden Mustafa İntepe, fabrikanın çevreye karşı hiç bir kötü etkisinin bulunmayacağını, sadece ısınmak için bir tek dumanın kalorifer bacasından çıkacağını söyledi.
İntepe, üretimin ise başta Avrupa ülkeleri olmak üzere, Türk Cumhuriyetlere ve Ortadoğu ülkelerine gönderileceğini sözlerine ekledi.
GMKA REHBER OLDU
Öte yandan, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) firmanın Balıkesir’de yapacağı yatırım ile ilgili olarak rehberlik görevinde bulundu. Genel Sekreter Vekili Esra Kocabaş, firmaya uygun arazi bulma konusunda yardımcı olduklarını söyledi. Kocabaş, “Firmanın yatırımı yapması durumunda yararlanacağı teşvik kalemleri ve ilimizde yatırımı olan yabancı yatırımcıların bilgileri konusunda destek olduk. Arazinin satın alınmasından önce ildeki birçok kamu kurum ve kuruluşu ziyaret ederek, yaklaşık 25 kurumdan sözlü ve yazılı olarak yatırımın bulunan araziye yapılmasının uygunluğu hakkında hızlı bir şekilde görüş topladık ve bu aşamaları hızlı bir şekilde tamamladık” dedi.
Güney Marmara’ya gelen tüm yatırımcılar için rehber olduklarının altını çizen Kocabaş, Avusturyalı firma için yatırım kararı alınmasından bugüne kadar birçok bürokratik işlemin hızlandırılmasında ve sonuçlandırılmasında önemli rol oynadıklarını vurguladı. Son olarak da firmanın yabancı ortağının çalışma izninin uzatılması konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan onay alınması işlemlerini tamamladıklarını söyleyen Esra Kocabaş, “Son olarak İl Emniyet Müdürlüğünün yatırımın güvenlik sınırlarıyla ilgili arazide yapılan komisyon toplantısına arkadaşlarımız gözlemci olarak katıldılar” şeklinde konuştu.