ORDU (AA) - Ordu Büyükşehir Belediyesi, kıyı kenar çizgisini ihlal eden yapılara karşı almış olduğu yıkım kararını uygulamaya devam ediyor.

Perşembe İlçesi Efirli mahallesi bölgesinde geçen hafta gerçekleştirilen yıkımların ardından Altınordu ilçesi sahil bandında bulunan bir restoranın yıkımını yapan Ordu Büyükşehir Belediyesi kıyı kenar çizgisini ihlal eden binaların yıkımını sürdürüyor. 

Yıkımı yerinde inceleyen Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, "22 yıldır yıkım kararı var, mahkemeyle kesinleştiği halde esas sorgulanması gereken ‘Büyükşehir Belediyesi bugün bunu niye yıkıyor?’ sorusundan daha ziyade ‘Geçmiş yıllarda bu binanın, bu ucubenin niye yıkılmadığı, nasıl korunduğu, niye korunduğu?’ sorularının sorulması lazım” dedi.

Sahil bandında hayata geçirdikleri yıkım kararları ile ilgili özellikle kamu kurumlarının çalıştırdığı yapıların, yine aynı kurumların yetkilileri ile üst seviyede uyumlu çalışmaları sonrasında sorunsuz bir şekilde çözüldüğünün altını çizen Yılmaz, kimseye müsaade etmeden aldıkları kararları tek tek uygulayacakları söyledi. 

Yıkımların ardından şehrin daha güzelleşeceğini ve kıyıların halkın kullanımında olacağını vurgulayan Yılmaz, "Biz yıkılması gerekenleri yıkmak, yapılması gerekenleri yapmak amaçlı geldik. Bu 6 aylık süre içerisinde de epey yıkım gerçekleştirdik, fakat biz yıkımlarla değil, yaptığımız icraatlarla, olumlu icraatlarla yoluyla suyuyla kamuoyunun huzuruna çıkma planı içindeyiz" diye konuştu. 

Yürüttükleri çalışmalarda amaçlarının kıyı-kenar çizgisi dahil olmak üzere, halkın ortak kullanımına sahip olan alanlarda ne kamu kurumu ne de özel şahıs tecavüzü olmayacak şekilde düzenleme yapmak olduğunu belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

"Hiç kimseye müsaade etmeyeceğiz. Eşit olacağız, adil olacağız. Görüldüğü gibi hiç gözünün yaşına bakmadan tavizsiz bir şekilde yıkım işlemini gerçekleştireceğiz. Sadece bugünkü yıkım bundan ibaret değil. Burada görmüş olduğunuz büfelerin tamamı da yıkılacak ve bu gördüğünüz alan Ordu insanımızın, şehir insanımızın rahat bir şekilde denizle temasını gerçekleştirebilecek, yürüyüş yaptığı zaman, denizin temiz havasını alabilecek ve denizi hemen yanı başında hissettirebilecek mahiyette temiz ortam oluşturma amacında. Burada, biz mülk sahiplerimize epey bir süre vermiştik. Onlarda bu süre çerçevesinde itinalı davrandılar, verdikleri sözü tuttular, onlara da teşekkür ediyoruz."

Yıkımlarla ilgili sürecin devam ettiğini belirten Başkan Enver Yılmaz, sadece kıyılarda değil, Boztepe ve diğer ilçelerde de anayasal hakların korunacağını belirterek; şöyle devam etti:

"Sadece kıyıya mahsus değil bu yaptıklarımız. Zira önümüzdeki günlerde inşallah Boztepe'ye de girmek suretiyle çünkü orada da anayasal hakkına, orman hukukuna dayalı bir takım tecavüzler var. O bölgelere de gireceğiz. İnşallah Gülyalı'sından, Ünye'sine kadar sahil şeridinde nasıl mavi bayrakla Türkiye'de en üst seviyede temsilimizi gerçekleştirmişsek, kıyı-kenar çizgisinin halka açıklığıyla ve tecavüzlü mülkiyet olmayışıyla hem kamu hem de özel kurum itibariyle örnek bir Büyükşehir olacağız. Bizim yaptığımız bu uygulamanın Türkiye'de sahil şeridi bizim gibi olan ileride model olması, örnek olması gerektiği düşüncesi içindeyim. Önemli olan, halkımızın istifadesine sunmaktır. Dediğimiz gibi biz yıkılması gerekenleri yıkacağız. Tereddütsüz bir şekilde yapılması gerekenleri zaten söz verdiğimiz gibi yapıyoruz. Kıyı-kenar çizgisi sınırları içinde, gerek özel gerekse kamuya ait hiçbir kaçak yapı bırakmayacağız."