İzmir’in Ödemiş ilçesinin, önemli geçim kaynaklarından ve tarım ürünlerinden olan patatesin ilk hasadı için geri sayıma başlandı.
Ödemiş ilçesinde, Ocak ve Şubat aylarında yağmur yağışlarından fırsat bulduğu her anda patates ekimini yapan üreticiler, yetiştirdikleri patateslerin hasadına 20 gün sonra başlayacak.
Soğuk ve don etkisinde dolayı patates piyasasında boşluk olduğunu belirten patates üreticileri, patatesin yeni sezonda toprak altı kilogram fiyatının 2 TL ile 1 TL arasında olacağını dile getirdi. Ödemiş ovasında yaklaşık 10 bin dönüm elyaf sistemi ile patates yetiştirildiğini anlatan üretici İrfan Hallıoğlu, tohum, elyaf sistemi, gübre, ilaç, mazot, işçilik ve diğer çalışmalarla 1 dönüm patates üretiminde 2 bin 500 TL harcama yaptıklarını belirtti.
“ELYAF SİSTEMİ ÖNEMLİ”
Erkenci yetişen patatesin turfanda piyasasının 2,5 TL ile 1,5 TL arasında olacağını kaydeden İrfan Hallıoğlu, patates piyasası ve üretimi hakkında şunları ifade etti: “Ocak ayının ilk haftasında ekimini yaptığımız sertifikalı tohumlarımız bugün arıkta patates üretme dönemini yaşıyor. Filoris marka erkenci dediğimiz sertifikalı tohumlarımızı ektikten sonra Ocak, Şubat ve Mart aylarında herhangi bir soğuk ve don olayından korumak için elyaf sistemi ile ekim alanlarımızı örttük. Elyaf bildiğimiz yüne benzer bir yapıya sahip. Bu yüzden de patatesi soğuk ve don olayından korumasının yanında aynı zamanda toprakta patatesin erken uyanmasına sağlıyor. Bu patateslerimiz 3 ay gibi kısa sürede hasada geliyor. Yetiştirme sürecinde havanın sürekli yağmurlu gitmesinden dolayı patates neredeyse hiç sulanmadan dönemini tamamlayacak. Bu erkenci patates için geçerli ancak diğer patates için Nisan Mayıs ayında sulama yapılabilir. Erkenci ürün Nisan ayında 23 Nisan Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramı haftasında erkenci bu ürünlerimizin hasadına başlayacağız. Patates piyasasında Türkiye genelinde bir boşluk güz döneminden bu yana var ve hala sürüyor.”