GİRESUN (AA) - ATAKAN ÇITLAK - Bulancak ilçesinde 1987 yılında bir matbaacı, manav ve öğretmen tarafından kurulan Bulancak Sanat Tiyatrosu, 28 yıldır beğenilen oyunları tiyatro severler ile buluşturuyor.

Zor şartlar altında sanat aşkıyla biraraya gelen 3 amatör tiyatrocunun çeyrek asrı aşkın bir zaman önce kurduğu Bulancak Sanat Tiyatrosu, yıllar itibariyle sıvacısından pazarcısına, memurundan çiftçisine, ev hanımından balıkçısına kadar birçok meslek grubundan insanı bünyesine katarak büyüdü.

Bulancak Sanat Tiyatrosu kurucularından Ömer Mustafa Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bulancak Sanat Tiyatrosu'nu matbaacı olarak kendisinin yanı sıra manavlık yapan arkadaşı Mürsel Gülmez ve öğretmen Sezai Yeşiltepe ile kurduklarını ancak Mürsel Gülmez'in geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybettiğini söyledi.

Amatör ruhla kurdukları tiyatrolarının zor şartlara rağmen 28 yıl içinde büyüyerek, bugün Bulancak ilçesinin bir markası haline geldiğini belirten Yılmaz, "Tamamen amatör ruhla kurulan bir tiyatro topluluğuyuz. Kurulduktan sonra sıvacısı, balıkçısı, memuru, esnafı, yani toplumun her kesimden amatör tiyatrocuları bünyemize kattık. Bulancak halkının bir araya getirdiği bir tiyatro topluluğu olduk. 28 yıldır tüm zorluklara rağmen yaşamayı sürdürüyoruz. Türkiye'de bir amatör tiyatro grubu olarak perdelerini kapatmamanın, tiyatro sevgisini yaşatmanın gururunu yaşıyoruz. Bulancak Sanat Tiyatrosu, Bulancak ilçesinin bir markası haline geldi. En önemli sloganımız da 'yorulmak yasaktır'. Bulancak Sanat Tiyatrosu yorulmadan çalışmaya devam ediyor" dedi.

Ömer Mustafa Yılmaz, İzmir'de bulunan Bademler Köyü Tiyatrosu'ndan sonra kendilerinin uzun yıllardır perdelerini kapatmayan ikinci ilçe tiyatro topluluğu olduklarını kaydetti.

-Hayatını kaybeden tiyatro kurucusunun anısını yaşatıyorlar 

Tiyatronun kurucularından Mürsel Gülmez'in 1999 yılında Marmara depreminde, depremzedelere su götürdükten sonra dönüş yolunda trafik kazasında hayatını kaybettiğini, onun adını yaşatmak için de 16 yıldır Bulancak ilçesinde "Mürsel Gülmez Tiyatro Günleri" etkinliğini gerçekleştirdiklerini aktaran Yılmaz, "Bulancak Sanat Tiyatrosu olarak her yıl mayıs ayında Mürsel Gülmez'in adının verildiği tiyatro günleri etkinliğini yapıyoruz. Yurt içi ve dışından bir çok tiyatro topluluğunu Bulancak ilçesinde ağırlıyoruz. İlçede bir hafta süreyle tiyatro coşkusu yaşanıyor" diye konuştu. 

-Amatör ruhu yaşatıyorlar

Genel Sanat Yönetmen Yardımcısı Şenel Yaşar ise "Bu yıl 28. yılımızı tamamlıyoruz. Yavaş yavaş 30. yılımıza doğru gidiyoruz. Şu anda oyuncu kadromuz yine ilk dönemdeki gibi esnaflardan, işsizlerden, memurlardan, öğrenciler ve diğer meslek gruplarından. Tamamen Bulancak halkından oluşan, amatör bir kadro. Hedefimiz tiyatroyu kalıcı kılmak. Daha uzun yıllar sahnelerde oyunlarımızı seyirci ile buluşturmak" ifadesinde bulundu.

Türkiye genelinde 100'e yakın festival ve etkinliğe katıldıklarını anlatan Yaşar, 28 yılda 40'ın üzerinde oyun sahnelediklerini, geçtiğimiz yıl da Gürcistan'da bir etkinliğe katıldıklarını söyledi.

"Bulancak Sanat Tiyatrosu, zamanla tiyatro okulu haline geldi" diyen Yaşar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Amatör bir tiyatro olsak da son 7 yıldır tüm çalışmalarımızı profesyonel yönetmenlerle yapmaktayız. Son yıllarda da sanat tiyatrosu bir okul hüviyetine büründü. Bünyemizde bulunan 3 arkadaşımızı profesyonel olarak tiyatro camiasına kazandırdık. Bugün devlet tiyatroları bünyesinde mesleklerini icra ediyorlar. Gelecek yıllarda bu sayının daha da artacağına inanıyoruz."

Yaşar, son 5 yıldır çocuk tiyatrosu üzerinde de çalışmalar yaptıklarını, özellikle kukla tiyatrosunda bir marka haline gelen Gürcistanlı yönetmenlerle çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Son olarak 3 hafta önce Sermet Çağan'ın "Ayak Bacak Fabrikası" oyununu sahneye koymaya başladıklarını dile getiren Yaşar, haftada bir gün sahnelenen oyuna Bulancak halkının yoğun talep gösterdiğini sözlerine ekledi.