İbrahim LALELİ/ANTALYA, () – KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı’nca bu yıl 22’ncisi düzenlenen Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali, Mersin ile Antalya Devlet Opera ve Balesi Orkestrası ve Korolarının konseriyle başladı.
Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali’nin açılış konserinde soprano Görkem Ezgi Yıldırım, Dimitrinka Raycheva, mezzosoprano Elena Chavdarova Isa, tenor Ünüşan Kuloğlu, bariton Plamen Dimitrov, bas Tuncay Kurtoğlu'na, şef Borislav Ivanov’a yönetimindeki Mersin-Antalya Devlet Opera ve Balesi Orkestrası ve Korosu eşlik etti. Gala konserinde ünlü besteciler Giuseppe Verdi, Giocomo Puccini, Piyotr Ilyiç Çaykovski, Selman Ada ile Georges Bizet'in eserleri seslendirildi. 
Aspendos Antik Tiyatrosu’nun mistik atmosferinde gerçekleşen gala konserine, yüzlerce sanatsever katıldı. Günler öncesinden biletlerini alarak açılış gününü bekleyen sanatseverler, atik tiyatronun taş koltuklarına oturarak konseri izledi. Antalya Kültür ve Turizm İl Müdürü İbrahim Acar’ın da izlediği konseri dinleyen sanatseverler, kimi zaman cep telefonlarıyla konseri kayıt altına aldı.
Gala konseri, Aspendos Antik Tiyatro’nun duvarına yansıtılan dev sinevizyon gösterisiyle renklendi. Heyecan içinde konseri izleyen sanatseverler, selfie çekerek geceyi ölümsüzleştirdi. 
ÜÇ KONSER, İKİ BALE İKİ OPERA SANATSEVERLERLE BULUŞACAK
Türkiye'nin kültür turizm ve tanıtımına katkı sağlayan festivalde, bu yıl üç konser, iki bale ve iki opera sanatseverin beğenisine sunulacak. İzmir, Mersin, Antalya, Ankara, Antalya Devlet Opera ve Balesi müdürlüklerinin yanı sıra, yabancı konuk topluluk ve solistlerin yer alacağı festivalde, Kore Ulusal Operası ile Bulgaristan'dan ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatına (TÜRKSOY) üye ülkelerden gelecek birçok opera ve bale sanatçısı sahne alacak.
GÜN GÜN FESTİVAL
İzmir-Mersin-Antalya Devlet Opera ve Balesince 8 Eylül Salı günü "Ateş Kuşu/ İlk Bahar Ayini" balesi, masalsı, canlı, ışıl ışıl dekor ve kostümleriyle sanatseverlerle buluşacak.
Ünlü piyes yazarı W. Sheakespeare'in aynı adlı eserinden uyarlanan "Hamlet" balesi de 11 Eylül Cuma günü sahnelenecek. Besteci Revaz Gabichvadze'nin eseri Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sunulacak. Eserin reji ve koreografisini Nugzar ve Medeia Magalashvili gerçekleştirdi.
KOSTÜM VE DEKORUYLA BÜYÜLÜ BİR GECE
Bestesi Selman Ada'ya ait ünlü Türk operası "Ali Baba&40" eseri, 16 Eylül Çarşamba günü Ankara Devlet Opera ve Balesince sahneye konulacak. Mehmet Balkan’ın düzenlediği eser, tanıdık ve sevilen aryaları, renkli kostüm ve dekoruyla büyülü bir gece yaşatacak.
Kore'den festivale katılan yabancı konuk topluluğu Kore Ulusal Operası, 20 Eylül Pazar günü "Soul Mate / Ruh İkizi" operasını sunacak. Kore geleneksel düğün törenlerinden uyarlanan sahnelerin de bulunduğu, eğlenceli ve romantik bir aşk hikayesinin anlatıldığı eserin bestesi June Hee Lim'e ait.
BALE YILDIZLARI İLE SON BULACAK
Festival, art arda iki gece gerçekleştirilecek "Türksoy Opera ve Bale Yıldızları" konseri ile son bulacak. 23-24 Eylül günü düzenlenecek konserle Türkiye'nin de yer aldığı TÜRKSOY'a üye ülkelerden katılacak opera ve bale sanatçıları sahne alacak. Şef Aytuğ Ülgen yönetiminde, İzmir, Mersin ve Antalya Devlet Opera ve Balesi orkestralarına Azerbaycan, Kazakistan, Kırgız, Özbekistan, Türkiye, Türkmenistan, Tataristan Cumhuriyetlerinden katılacak solistler eşlik edecek.

FOTOĞRAFLI