Muğla Belediyesinin 6360 sayılı yasa ile Büyükşehir statüsü kazanmasının ardından Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından yeni düzenlenen su tarifeleri köylülerin yüzünü güldürüyor. Yasa gereği mahalle statüsü kazanan köylerde aboneler, 5 yıl boyunca en düşük tarifenin yüzde % 25’i üzerinden su ücretlerini ödendiği belirtilirken geri kalan yüzde 75’lik kısım ise su idaresi bütçesinden karşılanıyor.
Ortaca İlçesi Güzelyurt Mahallesi eski Muhtarı Vedat Yılmaz, muhtarlığı döneminde ton başına 1 lira olan su fiyatının şu anda 50 kuruş olduğunu açıkladı. 1 lira su faturalarının yanı sıra depoların elektrik faturalarını muhtarların kendi cebinden ödediğini, ya da vatandaştan aldıklarını belirten Yılmaz, “Muğla Büyükşehir Belediyesinin hazırladığı su tarifesiyle su faturalarımız artık daha ucuz geliyor” dedi.
Eski fiyat tarifesiyle birlikte Mergenli, Fevziye ve Güzelyurt köylerinin toplamda aylık 7 bin veya 8 bin TL elektrik faturası geldiğini, onu da muhtar olarak kendilerinin ya da vatandaşlardan topladıkları paralarla ödediklerini dikkat çeken Muhtar Yılmaz, “Muhtarlığım döneminde köylüden ton başına 1 TL su ücreti alıyorduk. Bu fiyatın yanı sıra sadece enerji maliyetini karşılamak için de para topluyorduk. Çünkü bizim mahallemizde yüksek yerlerdeki konutlara su basılması için pompa kullanılıyordu, buda elektrik faturalarının aylık 7 bin ila 8 bin TL’yi bulmasına sebep oluyordu. Topladığımız paralarla su ücretlerinin yanı sıra elektrik bedelini de ödüyorduk” diye konuştu.
Muğla Büyükşehir Belediyesinin yeni mahallelerde uyguladığı fiyatla köy halkının rahatladığını dile getiren Yılmaz, şöyle konuştu;
“Su fiyatları 50 kuruş oldu. Şuanda bana gelen faturada geçmiş dönem sayaç okuma olduğu için ton başına 38 kuruş ödüyoruz. Bu fiyatla kullanılan elektrik bedelinin karşılanması mümkün değil. Eskiden pompalar için kullanılan elektrik maliyetini de, paralarını da biz öderdik. Ancak, yasa gereği artık büyükşehir bizden almıyor, alınmıyor. Elektrik faturalarını ödeyenler haklarını helal etsin”