Düzceli kamyoncu esnafı Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesinde kullanılacak boruların taşıma ihalesinin sonuçlarını bekliyor. Fiziki ve teknik olarak Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ile TANAP’ın şartlarına uyan Düzce Kamyoncular Kooperatifi’ne bağlı araçlar, vilayet sınırları içerisinde bulunan ve bu projeye boru üretecek olan 2 firmanın taşıma ihalesini almayı istiyor.
Düzce sınırları içerisinde çelik boru üretimi yapan önemli firmalardan Erciyas Boru ile Ümran Boru kısa adı TANAP olan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’ne boru üretecekler. Düzce’den çıkacak borular Sivas ve Yozgat’a taşınacak. Bu taşıma işi ise hem Düzceli kamyonu esnafına hem de Düzce’ye ilaç gibi gelecek.
Konu ile ilgili olarak bilgiler veren Kamyoncular Kooperatifi Başkanı Orhan Yılmaz, projenin ciddi maddi getirisi olduğunu ve bu maddi getirinin Düzce ekonomisine katkı sağlayacağını ifade ederek “Düzce ve ilçemiz Akçakoca’da kurulu bulunan Erciyes ve Ümran boru fabrikalarından Trans Anadolu doğalgaz iletim hattı için üretilecek boruların nakliyesi Mart ayında başlayacaktır. Toplamda 6 firma tarafından yapılacak olan borular, Kars, Erzurum, Erzincan, Yozgat, Sivas, Polatlıya Sevk edilecektir. Aylık olarak her firma 325 araç yükleme yapacak ve bu sevkiyat 25 ay sürekli devam edecektir. Türkiye ve Azerbaycan arasında çok önemli olan bu projede mutlak surette geçtiği her yerde insanımıza ve ülkemize faydası olacaktır. Uzun yıllardır boru fabrikalarının kara taşıma nakliyelerini Erciyas Çelik Boru’yu Düzce Kooperatifi, Ümran Boru’yu Akçakoca Kooperatif yapmakta ve karşılıklı memnuniyetle devam ettirmekteyiz. İlimizde önemli iş kollarından biri olan karayolu ile eşya ve yük taşımacılığı yaparak hayatını ve geçimlerini kazanan biz taşıyıcı esnafları da doğal olarak bu işe talip olduk” dedi.
DÜZCE’NİN PARASI DÜZCE’DE KALMALI
Orhan Yılmaz, taşıma ihalesinin Düzce’de kalması durumunda bir çok esnafın yüzünün güleceğine dikkat çekerek “Yıllardır ekmeğini yediğimiz ve hizmetinde kusur etmediğimiz boru fabrikalarımız bölge esnaflarına iş olarak can suyu olmakta bizlere geçimlerimizde ve yaşam standartlarımızda fayda sağlamaktadır. 25 aylık bir taşımanın Düzce il dışından başka firmalara yaptırılması esnafımızın borç yükünü fazlalaştıracak bizlere sıkıntı olarak yansıyacaktır. Bu taşıma boru fabrikaları ile değil TANAP yönetimi tarafından belirlenecek taşıma firması tarafından yaptırılacaktır. TANAP Enerji ve tabii kaynaklar bakanlığı ile birlikte çalışmaktadır. Bütün Avrupa ülkelerinde araçlar taşımaları uluslararasında İngiltere dahil 20 yaş ile yaparken bizlerden 5 yaş araç ve Euro 5 motor, dorseler, eps (sağ lastikler markası ile sol lastik markaları aynı olacak) istenmektedir. Yıllardır boru taşımada uzman olan arkadaşlarımız SRC ve mesleki yeterlilik belgeleri, psikoteknik belgeleri, risk analizleri, tamdır” şeklinde konuştu.
SEÇİLMİŞLERE BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR
Kooperatif Başkanı Orhan Yılmaz, özellikle seçilmiş isimlerin kendilerini yalnız bırakmayacaklarına inandıklarını vurgulayarak “Çok iyi biliyoruz seçilmiş ve bölgesinde önde olan insanlarımız biz taşıyıcıların bu haklı taleplerinde yalnız bırakmayacaklar yardımcı olacaklardır. Taşıyıcı esnafı kazancı ile aracını yenileyecek akaryakıt, sanayi, vergi daire, lastik gibi bölge esnafına olan borçlarını kapayacaklar. Çalışarak kazanacaklar bereketi Düzce’ye yansıyacaktır. Düzce Erciyas Boru taşımayı Yozgat’a yapacak, Akçakoca Ümran boru Sivas’a yapacaktır. Fabrikalarımızla hiçbir sorunumuz yoktur. Bölge esnaflarına bu işi yaptırması en büyük sevincimiz olacaktır” ifadelerini kullandı.