Bitlis’in Adilcevaz ilçesine bağlı Aydınlar beldesinde yaşayan vatandaşlar, belde dışında bir yerleşim yeri kurmalarına rağmen sahipsiz bırakıldıklarını ve hizmetlerden faydalanamadıklarını söylediler.
İlçeye bağlı Aydınlar beldesinin farklı mahallelerinde yaşayan bazı vatandaşlar, belde merkezinden ayrılarak faklı bir alanda yerleşim alanı kurdu. Köy halkı, kurulan bu yerleşim alanında 30 hane ve 200’ün üzerinde nüfusu olmasına rağmen muhtarlık başta olmak üzere birçok hizmetten faydalanamadıklarını ifade ederek, yetkililerin kendilerine sahip çıkmalarını istediler. Bölgeye yerleşenler arasında 2003 yılında ilk olarak kendisinin geldiğini ifade eden Orhan Emen, “Buraya 2003 yılında ilk yerleşim yerini ben kurdum. Benden sonra hemen hemen yaklaşık 30 hane ve 200’ün üzerinde köylü gelmesine rağmen bizim bu mahallemizin resmi ismi yoktur. Buraya yetkililerden bir isim verilmesini istiyoruz. Aydınlar beldesinin sınırları içerisinde olmamıza rağmen Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinde oylarımızı rahatlıkla kullanabiliyorduk, fakat belediye başkanlığı seçimlerinde oylarımızı rahatlıkla kullanamadık. Yaşanan bu sıkıntılar nedeniyle yaşadığımız bu yere yetkili kurumların bir isim vermelerini istiyoruz. Biz burada artık bir köy olmuşuz. Burada su sıkıntımız var, enerji ve elektrik sıkıntımız var ve bazı evlerimizde geceleri mum ışığı kadar elektrik lambalarımız yanıyor. Trafoya yakın olan evlerimiz için pek sıkıntı yok fakat trafoya uzak olan haneler bu enerjiden yararlanamıyor. Yetkililerden bu sıkıntıların giderilmesini istiyoruz” dedi.
Vatandaşlardan Ekrem Gezer ise, yıllardır elektrik ve su sıkıntısı yaşadıklarını belirterek, “Mahallemiz kurulduğundan beri özellikle elektrik ve su sıkıntısı çekiyoruz. Seçimlerde oylarımızı rahatça kullanamıyoruz. Buradan Aydınlar’a gidip oy kullanıyoruz ve oylarımızla oynanıyor. Elektriklerimizde sıkıntı var. İçme suyunu arabalarımızla gidip Aydınlar’dan getiriyoruz. Yetkililerden bu sıkıntılarımıza bir el atmalarını istiyoruz” diye konuştu.
Mülazım Çokyaman ise, cami ve okul olmadığını belirterek, “Bu nedenle çocuklarımız mağdurdur. Bu yüzden okula gidemiyorlar. Çocuklarımız okul için Adilcevaz’a gidiyor. Buraya muhtarlık, cami, su ve okul istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Hidayet Gezer de, zor şartlarda yaşadıklarını dile getirerek, “Burada cami ve okulumuz yok. Cuma namazı için Aydınlar’a gidiyoruz. Ramazan ayında yaşadığımız yerde ezan okuyacak imamımız bile yok. İçme suyu için Aydınlar’a gidip zor şartlarda su getiriyoruz. Burada içme suyumuzun olmasını istiyoruz. Çocuklarımız okul okumak için buradan Adilcevaz’a gidiyorlar. Yolumuz yok ve ana yol her evin önünden geçmiyor. Ulaşım şartlarımız çok zor. Çocuklarımız okula gidebilmek için kış şartlarında çamurda bir kilometrelik yolu yürüyerek ana yola geliyorlar. Aynı zamanda elektriğimiz ve içme suyumuz yok. Belediyeye gittiğimizde sanki Aydınlar beldesine bağlı değilmişiz gibi farklı bir muamele ile karşılaşıyoruz. Bir sürü ihtiyacımız var. Buraya muhtarlık, cami ve okul istiyoruz” şeklinde konuştu.
Aydınlar Belde Belediye Başkanı Arif Tusun ise, yerleşim alanına ev yapan vatandaşların, bu bölgeye imar planı yapılmadan arazilerine ev yaptıklarını belirterek, “İmar izni olmayan bu yerleşim yerine belediye olarak kanunen hizmet yapmamız mümkün değildir” dedi.