Bilecik İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından fabrika ve iş yerleri yöneticileri ile Okul Sanayi İşbirliği toplantısı yapıldı.
Bilecik’te bir restoranın toplantı salonunda yapılan toplantıya 1. Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Mustafa Ünal, Halk Eğitim Merkez Müdürü Celalettin Tospatlı, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Emre Akpınar, Bilecik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Yücel Gürsoy, Yerel Projeler Koordinatörü Celali Yılmaz, fabrika müdürü ve iş yöneticileri katıldı.
Yapılan toplantıda konuşan Halk Eğitim Merkez Müdürü Celalettin Tospatlı, hayat boyu öğrenmeyle birlikte mesleki eğitimin çok önem kazandığını belirterek, “İşletmelerde mesleki eğitim yapılması noktasında halk eğitim müdürlüklerine büyük görevler verildi. Bunlardan siz de biliyorsunuz birçoğunu yaptırdınız. Tehlikeli işler yönetmeliği çıktı. Ve bu tehlikeli işler yönetmeliğinde 1 Ocak 2013 tarihinden önce işe başlayanlara bir uyum eğitimi gerçekleştirildi. Şimdi burada bunların bu kadarını biliyorsunuz ve birçoğunu yaptırdığınızı düşünüyorum. 1 Ocak 2013 tarihinden sonra işe başlayanlar için bu eğitimi almış kişilerin işe alınması gerekmekte. 1 Ocak 2013 tarihinden önce bir şekilde kaynakçılık yapan, elektrikçilik yapan, diğer mesleklerde mobilyacılık yapan sizlerin alanlarına giren mesleklerde bu mesleki tehlikeli işler yönetmeliğinde zaten tehlikeli sınıflar tamamen ayrılmış, belirlenmiş. Bunların 40 saate kadar olan uyum eğitimi yapıldı. Zannederim işletmelerin birçoğu bunu gerçekleştirdi. Bu uyum eğitimleri, halk eğitim merkezleri, meslek eğitim merkezleri tarafından yürütülmekte. Hala bir kısmı devam ediyor. Ancak burada en çok sıkıntılı olan olay, 1 Ocak 2013’ten sonra işe başlayan ya da bundan sonra işe alınacak kişilerle ilgili” dedi.
“KİŞİLERİN MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ OLMASI GEREKİYOR”
1 Ocak 2013’ten sonra işe başlayan ya da bundan sonra işe alınacak kişilerin mutlaka bunun bir mesleki yeterlilik belgesi olması gerektiğini belirten Tospatlı, “Bu mesleki yeterlilik belgesi meslek lisesi mezunu, ustalık belgesi olan, kalfalık belgesi olan yada en azından alanında bir sertifika sahibi. Bu sertifikalarında Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onaylı olması gerekiyor. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onaylı olan sertifikaları kimler verebilir; meslek eğitim merkezleri verebilir, halk eğitim merkezleri verebilir ya da Milli Eğitim Bakanlığı’ndan izin almış özel eğitim kurumları verebilir. Özel eğitim kurumları da onların kendi yönetmeliği var. Bu yönetmeliğe göre özel eğitim kurumu açılır, bu özel eğitim kurumu hangi alanlarda eğitim verecekse bunların eğitimini alır, aynen meslek eğitimler gibi halk eğitimler gibi onlarda Milli Eğitim Bakanlığı’nın belgesini verir. Bunlar geçerli belgelerdir. Şimdi birçok eğitimler alınıyor ve bazı şirketler veriyor. Bunlarda olması gereken şeyler. Ancak bu eğitimlerin resmi anlamda bir geçerliliği yoktur. Bu konularda fabrikalarımızla, iş yerlerimizle, halk eğitim merkezine, mesleki eğitim merkezine Milli Eğitim Müdürlüğümüze düşen ne varsa biz yardımcı olmaya hazırız" dedi.
Halk Eğitim Merkez Müdürü Celalettin Tospatlı’nın konuşmasından sonra eğitim toplantısı sona erdi.