İstanbul Esenyurt Üniversitesi ve Esenyurt Sanayici ve İşadamları Derneği, eğitim ve iş dünyasını bir araya getirecek bir anlaşmaya gidiyor. Üniversiteden uzmanlar ve sanayicilerden oluşacak bir komisyon, sanayicilerin sorunları, öğrencilerin eğitimi konusunda sanayicilerin destekleri gibi konularda çözüm üretecek.
Eğitim ve iş dünyasını bir araya getirecek ortak sorunlara ortak çözümler üretmeyi amaçlayan İstanbul Esenyurt Üniversitesi, Esenyurt Sanayici ve İşadamlar Derneği ile bir araya geldi. Gerçekleşen toplantı sonucu bir komisyon kurulması kararı alan katılımcılar Türkiye’nin en hızlı gelişen ilçesi Esenyurt’taki sanayicilerin sorunlarını ve nitelikli eleman yetiştirmeye dair sorunlara çözüm aradı.
Üniversite olarak ihtiyaç doğrultusunda bölümlerini hazırladıklarını dile getiren İstanbul Esenyurt Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Cuma Bayat, “Bölge ve sanayicilerin sorunlarını tartıştık. Bu sorunlar çerçevesinde nasıl bir işbirliği yapabiliriz? Üniversite sanayi işbirliği ne olmalı? Öğrencilerin eğitimi konusunda sanayicilerin destekleri ne olabilir?’ gibi sorulara cevap aradık. Tekliflerden biri ortak bir komisyon kurulması yönündeydi ve bu gerçekleşecek. Bu komisyon üniversite ve sanayiden uzmanları bir araya getirecek” dedi.
Sanayicilerin eleman bulamamaları karşısında işsizlik olduğuna dikkati çeken Prof.Dr. Cuma Bayat, şöyle konuştu: “Bugün sanayiciler eleman bulamıyoruz diyor. Ancak bunun karşısında işsizlik de hepimizin malumu. Sanayicinin ihtiyacı olan elemanı yetiştirmek üzere bu toplantı bir temel teşkil edecek. Üniversitemizdeki bölümleri onların istekleri doğrultusunda revize ediyoruz. Bu durumda sorun eğitim sistemimizde. Eğitim sistemi bugün ilkokuldan ortaöğretimden üniversiteye kadar devam etmekte. Ezberci bir eğitim sistemimiz var. Şıkların bize sunduğu cevaplardan başka cevabımız yok. Öğrencimiz okuyup mezun oluyor. Sanayicimize gittiği zaman bu elemandan istifade edemiyor. Bu nedenle uygulamayı bileni, sorgulayan ve yarın AR-GE’de çalışabilecek elemanları yetiştirmek üzere bu toplantıyı çok önemsiyoruz.”
İŞSİZLİĞİ ÜRETİMLE ÇÖZEBİLİRİZ
Esenyurt’un bir kent olduğunun altını çizen Esenyurt Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Fevzi Torolsan, “Kentin sağlıklı çalışabilmesi için sadece kendi üyelerimize değil bölgedeki bütün sanayicilere hizmet vermeye çalışıyoruz. Ülkemizde son çıkan rakamlara göre işsizlik artmış durumda yüzde 11 üzerine çıktığını görüyoruz. İş adamları olarak biz eleman bulmakta güçlük çekiyoruz. Dolayısıyla bu paradoksu anlamamız ve bunu aşmamız gerekiyor. Çalışan elemanların eğitimli olması eğitimsiz elemanların da iş terbiyesi gerekiyor. Biz bugün bir prensip anlaşmasına vardık. Kuracağımız komisyonlarla teknik bir çalışma yapacağız.”
’Ülkemizde işsizliği üretimi artırarak düşürebiliriz diyen’ Torolsan, “Ülkemizde ürettiğimiz ürünleri dünya pazarlarında kabul ettirebilmemiz önemli. Bu sadece iş yeri yöneticilerimiz değil. En tepeden en aşağıya kadar hepimizin bu anlayışla çalışmamız sayesinde olacak bir şeydir. Bunu başaran ülkeler de eğitimin ne derece önemli olduğunu görüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Sağlık sektöründe yetişecek öğrencilerin niteliğinin önemli olduğunu belirten Esencan Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Taşkın Yenidünya, “Yetişecek öğrencilerin nitelikli olması en önem verdiğimiz şeydir. Esenyurt Üniversitesinin olaya bakışı öğrenci yetiştirmeye bakışı iş birlikleri ile çok pozitif. Esenyurt Üniversitesi’nde teorik eğitimi alan öğrencilere pratik yapma fırsatını da hastane olarak sunuyoruz. Öğrencilerin teorik eğitimleri sağlayacak bir vasfımız da var. Biz sağlık alanında yaptığımız işbirliğinin sanayi koluna da dönüşmesini destekliyoruz” diye konuştu.