Ordu Kuyumcular ve Sarraflar Odası Başkanı Adnan Hayati Keskin, bölge genelinde yaşanabilecek zirai donun üretici dışında kuyumcu esnafını da olumsuz etkileyeceğini söyledi.
Ordu’da hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altında seyretmesi üreticiyi tedirgin ederken, oluşabilecek zirai don karşısında esnafta endişe duyuyor. Geçen yıl 29-30 Mart sonrası yaşanan zirai don olayının yıl boyunca farklı alanlarda hizmet veren esnaf gibi kuyumcu esnafını da etkilediğini belirten Ordu Kuyumcular ve Sarraflar Odası Başkanı Adnan Hayati Keskin, yaşanan soğuk havanın fındığa zarar verebilecek olmasından endişe duyduklarını dile getirdi. Ordu dahil bölge genelinde ekonominin fındığa dayalı olduğunu ifade eden Keskin, altında yaşanan son gelişmeler hakkında da bilgiler verdi.
"EKONOMİ FINDIĞA BAĞLI"
Yaşanabilecek zirai don olayının kuyumcuları ve diğer esnafı da olumsuz yönde etkileyeceğini vurgulayan Adnan Hayati Keskin, "Geçtiğimiz yıl Mart ayı sonunda yaşanan zirai don olayı tüm yıl boyunca bütün esnafımızı olumsuz etkiledi. Bölgemizde ekonomi fındığa dayalı. Bu bölgede fındık olmayışı ekonomiyi direkt olarak etki altına alıyor. Vatandaş alım gücünü ürettiği fındığa göre ayarlıyor. Bu günlerde de hava mevsim normallerinin çok altında seyrediyor. Dilerim ki yüksek kesimlerdeki ilçelerimizde herhangi bir zirai don olayı yaşanmaz. Aksi takdirde geçen yıl yaşanan olumsuz tablonun daha fazlası yaşanabilir, üreticimiz gibi biz esnafta çok zor duruma düşebilir" dedi.
"BUNDAN SONRA ALTINDA ÖNEMLİ BİR ARTIŞ YAŞANMAZ"
Altın fiyatlarındaki değişikliklere de değinen Keskin, altında yaşanan yükselişin bundan sonraki süreçte düşeceğini söyledi. Dünya barışının altına olumlu yönde etki ettiğini aktaran Keskin, "2011 yılında 107 TL olan altın, 3 yıllık süre zarfında 77 TL’ye kadar geriledi. 2014 yılı sonu ve 2015 yılının başında altın yüksek seviyelerde gitse de önümüzdeki süreçte bu artışın son bulacağını ve azalacağını söyleyebiliriz. Dünyada huzur olduğu sürece altın fiyatları düşer. Ordu’da 2014 yılının tamamının ve 2015 yılının ilk aylarının çok sıkıntılı geçtiğini görüyoruz. Bunun nedenleri arasında ilk sırayı ekonomimizin fındığa dayalı olması yer alıyor. Fındık, Ordu’yu direkt etkiliyor. Fındık olmaması vatandaşı etkilediği gibi esnafın satışını olumsuz etkiledi. Bunlar arasında en çok etkilenen kuyumcu esnafı oldu" diye konuştu.