Gaziantep Üniversitesi İktisadi ve idari Bilimler Fakültesinde Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin Bekmez, GAİB’e gerçekleştirdiği ziyarette Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Salahattin Kaplan ile bir araya geldi.
GAHİB Başkanı Kaplan’la son dönemlerde gerçekleştirilen ihracat rakamlarını değerlendiren Prof. Dr. Selahattin Bekmez glabol krizlerin Türkiye’de fırsata dönüştürülebileceğini ifade etti. Başkan Kaplan’dan 2014 yılı ihracat çalışmaları hakkında bilgi alan Prof. Dr. Bekmez 2015 yılı hedefleriyle ilgili yol haritasının da halı sektörü için önemli bir fırsat olabileceğini ifade etti. GAHİB Başkanı Salahattin Kaplan halı sektörünün hızla geliştiğini ve özellikle uluslararası fuarlarda Gaziantepli halıcıların fuarların omurgası haline geldiğini belirterek, “2015 yılının ilk ayında Almanya’da gerçekleştirilen Uluslararası Domotex Halı ve Zemin Kaplamaları Fuarına katıldık. Oldukça verimli geçen fuarda 60 Gaziantepli halı firması stant açarak yer aldı. Dünya pazarlarında sektörümüzde fiyat ve moda belirleyici hale geldik. Elbette bu ihracatımızın artması içinde olumlu bir gelişme. Yetişmiş insan gücü için siz değerli akademisyenlerden destek alıyoruz. Sizlerin dünya pazarlarıyla ilgili ön görüleriniz ve gözlemleriniz bizler için büyük önem taşıyor” dedi.
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerinin 2014 verilerine bakıldığında Gaziantep’te parça halı sektörünün sadece bölgede değil, Türkiye ve dünya genelinde de önemli bir noktaya geldiğinin görüldüğünü ifade eden Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin Bekmez GAHİB Başkanı Salahattin Kaplan’ı kutlayarak başarılar diledi. Global ekonomi ve dünyada gelişen olaylarla ilgili bir değerlendirme de yapan Prof. Dr. Selahattin Bekmez Türkiye’nin global krizleri fırsata çevirme şansının büyük olduğunu sözlerine ekleyerek, “Dünya ekonomisindeki itici güçler, gelişmiş ülkeler olmaktan çıktı artık. Gelişmekte olan ülkeler dünyanın yeni itici gücü halini aldı. Ve gerçek itici güç konumunda olan bu gelişmekte olan ülkeler ise, ebola salgını, jeopolitik riskler, Rusya-Ukrayna meselesi ve bunlara bağlı olarak gecikmiş olan küresel ticaret görüşmeleri dolayısıyla artık dünya ekonomisine yeterince destek veremez durumdalar. Bu durumdan kurtulmak da günü kurtarıcı yapay politikalarla değil, gerçek yapısal reformlarla mümkün olabilecektir” dedi.
Bu tür krizlerden Türkiye’nin güçlü çıkabileceğini de belirten Prof. Dr. Selahattin Bekmez, “Bu tür siyasi krizlerin çoğunda iki arada bir derede kalsa da, Türkiye stratejik ilişkiler ve ülke menfaatlerini öne çıkarmak için bazen mecburi tarafgirlik sergileme durumlarında kalabiliyor. Bu durum Türkiye’nin bahsettiğimiz tarzdaki krizlerden mutlaka olumsuz etkileneceği anlamına gelmiyor elbette. Jeopolitik konumu ve içinde bulunduğu siyasi durumun nispeten daha az kırılganlık arz ediyor olması hasebiyle bölgesel bir güç haline gelmiş olan Türkiye, pekala bu olumsuzlukları lehine çevirebilir, çevirmelidir” dedi.