'YEŞİL YOLU DOĞAYI TAHRİP ETMEYEN EKSKAVATÖRLE YAPACAĞIZ'
Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DOKAP) Başkanı Ekrem Yüce, Yeşil yolla ilgili 8 ilin yetkililerinin katılımı ile gerçekleştirilen toplantı sonrası sonuç bildirgesini açıkladı. Yeşil Yol projesinin ulaşımda kolaylık sağlamak ve bölgedeki kalkınma unsurlarını harekete geçirmek amacıyla yapılacağını ifade eden Yüce, “Karadeniz Bölgesinde uygulanan en önemli vizyon projelerden biri olan Yeşil Yol Projesi ile bölge insanının yıllarca zorlu Karadeniz coğrafyasında çileli yolculukları bitecek. Projesinin uygulama amacı bölge insanımızın gelir düzeyini ve yaşam standardını yükseltmek ve refahını artırmaktır. Yeşil Yol özelde Karadeniz insanına hizmet ederken, genelde ise Karadeniz Bölgesinin dünyayı hayran bırakan yeşiline, tüm dünya insanlarının ulaşmasını kolaylaştıracak önemli bir projedir” dedi.
“YEŞİL YOL SAHİL YOLUNA ALTERNATİF BİR YOL DEĞİLDİR”
Projenin bölgenin ekonomik kalkınmasına ilk aşamada yaklaşık 3 kat, ikinci aşamada ise yaklaşık 5 kat büyümeye imkanı sağlayacağını ifade eden Yüce, “Bölgenin doğal güzellikleri hem korunacak, hem de kontrollü ve disiplinli bir şekilde kullanılacak. İsviçre’de, Avusturya’da, İtalya’da, Alplerde arananlar, Doğu Karadeniz’de bulunabilir hale getirilecek. Yeşil Yol, sahil yoluna alternatif bir yol aksı değildir. Bu yol yük ve ulaşım yolu hiç değildir. Bu yol yeni açılan bir yol değil, mevcut yollardan hareketle turizm amaçlı belirlenen bir güzergâhtır ve bu yolda bakım onarım ve iyileştirilme işlemleri yapılmaktadır. Çok mecbur kalınmadıkça ham yol uygulamaları tercih edilmemektedir.”
DOZER YERİNE EKSKAVATÖR KULLANILACAK
Yeşil yol projesinin yapımında doğayı tahrip etmeyen iş makinelerinin seçilmesinin hedeflendiğini açıklayan Yüce şunları söyledi:
“Dozer yerine ekskavatör kullanılacak. Yol yapılırken çıkan malzemenin seyyar konkasörlerle kırılıp tekrar aynı yolda kullanılacak veya uygun depo alanlarına taşınacak. Yolun doğaya zarar vermeyecek güzergâhta yapılması ve fiziki güvenliği oluşturulacak. Üst kotlarda yol kaplamasında doğaya uyumlu malzeme seçilecek. Güzergâh boyunca dere geçişlerinde suyu kirleten ve doğal yapısını bozan moloz, cüruf ve çöplerin dere yataklarına ve doğaya kontrolsüz bırakılmaması sağlanacak. Gerekli sanat yapıları doğa ile uyumlu ve doğaya zarar vermeyecek şekilde yapılacak. Çalışmalarımızın esasını bu ilkeler teşkil edecek.” 
"YUKARI KAVRON-SAMİSTAL YAYLA YOLU DETAYLI İNCELENECEK"
Çamlıhemşin ilçesi Yukarı Kavron ve Samistal yaylaları arasında tepkilere neden olan Yeşil Yol bağlantısı ile ilgili bir soru üzerine bölgedeki tepkileri değerlendirme süreçinin  devam ettiğini ifade eden Yüce, “Bu güzergah insanları rahatsız ediyorsa, güzergahın oluşması konusunda sosyal, kültürel ve psikolojik durumlarını inceliyoruz. Bu kapsamda bir karar vereceğiz. Buradaki tepkilere karşı duyarlıyız ve incelemelerimiz sürüyor” diyerek açıklamalarını noktaladı.

FOTOĞRAFLI