İZMİT (Kocaeli), ()- ÇARLIK Rusyası'nın 21 Mayıs 1864 tarihinde Osmanlı–Rus Savaşları ardından çürük gemilere bindirilerek Karadeniz üzerinden Osmanlı topraklarına sürülen ve yaklaşık 1.5 milyonu denizde boğulara, hastalık ve açlıktan yaşamlarını yitiren Kafkasyalıların ilk çıktıkları yer Kandıra İlçesi'nin Kefken Babalı Köyü sahilinde bu yıl büyük bir anma etkinliği yapılacak. Bu amaçla Kocaeli'de Türkiye'nin önde gelen Kafkas liderlerinin katılımıyla hazırlık toplantısı yapıldı. 
Başiskele sahilindeki Werlborn Otel'de yapılan toplantıya Kafkas Dernekleri Federasyonu Başkanı Yaşar Aslankaya, Abhaz Federasyonu Başkanı Cengiz Koç, Kocaeli Kafkas Kültür Derneği Başkanı Erdal Çatan, KAFFED Genel Başkan Yardımcısı Erol Taymaz, KAFFED Yönetim Kurulu Üyesi Mesut Akman, Sakarya Kafkas Kültür Derneği Başkanı Orhan Sarı, Sakarya Hendek Kafkas Kültür Derneği Başkanı Kamil Şirinel, Sakarya Abhaz Derneği Başkanı Oral Kobaş, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Nermin Tol, Kocaeli Kafkas Kültür Derneği Eski Başkanı Sami Korkut, Kafkas İşadamı ve Akmis Seyahat Yönetim kurulu Başkanı Ruhi Karaalp, Genel Müdürü Olgun Aksoy katıldı.
Toplantıda, kesin tarihi önümüzdeki günlerde belirlenecek anma programı için dünyanın dört bir yanından ataları sürgün edilen Kafkas kökenliler de davet edilecek. Toplantı ardından Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da makamında ziyaret edildi. Abhaz Federasyonu Başkanı Cengiz Koç ve KAFFED Başkanı Yaşar Aslankaya, Karaosmanoğlu'na anma töreni hakkında bilgi verirken ona Kafkas kamçısı hediye etti.
BÜYÜK SÜRGÜN
Bundan 151 yıl önce 21 Mayıs 1864’te Kafkasya topraklarından Anadolu topraklarına 'Mezar gemiler' olarak adlandırılan eski çürük gemilere bindirilerek sürgün edilen Kafkasyalılar'dan sağ kalanlardan ilk grup Kandıra'ya bağlı Kefken Babalı Köyü’nde sahile çıktı. Karadeniz'in dalgalarına dayanamayan gemilerin batması sonucu yüzbinlerce Kafkasyalı da denizde boğuldu. Sürgün sırasında ölenlerin toplam sayısının yaklaşık 1.5 milyon olduğu öne sürülüyor. Buralarda mağaralara sığınan ve yaşam mücedelesi veren Kafkasyalılar'ın burada hala izleri var. Aradan 151 yıl geçmesine rağmen, buradaki mağralarda geriden gelenlerin kendilerini bulabilmesi ve kimlerin sağ kurtulduğunu anlayabilmeleri için duvarlara kazıdıkları aile mühürleri de hala mağara duvarlarında bulunuyor.
Babalı Köyü sahilinde, yaklaşık 10 yıldan bu yana küçük çaplı da olsa anma törenleri yapılıyor.

FOTOĞRAFLI