Ordu’nun Fatsa ilçesinde Ticaret Borsası, Ziraat Odası ve Fiskobirlik Kooperatifi Başkanları düzenledikleri basın toplantısında, Ordu’da fındıkta don olayı yaşanmadığını açıkladı.
Düzenlenen toplantıya FATBO Başkanı Ali Feyzi, Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar ve Fatsa Fiskobirlik Kooperatifi Başkanı Bünyamin Davu katıldı. Toplantının açılış konuşmasını Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Ali Feyzi gerçekleştirdi. Başkan Feyzi, “Don hasarı ile ilgili açıklama gereği duyduk. Piyasadaki bilgi kirliliğinin önüne geçmek ve üreticimizi, çiftçimizi ve esnafımızı bilgilendirmek için oda başkanları olarak toplandık. 2015 yılı fındık hasadı ile ilgili bu zamana kadar yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde rakım 600’e kadar olan yerlerde don hasarı bulunmamaktadır. Rakım 600’e geçtikten sonra yüzde 15 ile yüzde 20 arasında don hasarı bulunmaktadır. Ordu bölgemizde çok önemli derecede etki etmemektedir. Ordu ili 200 bin ton civarında fındık veren bir bölgedir. Yüksek kesimlerde 50 bin ton civarında fındık olur, bunun yüzde 30’u bile çok ciddi rakam değildir. Bu sevindirici haberi bölgemizdeki üreticilerle paylaşmak istiyorum. Bütün üreticilerimizin 2015 yılı mahsulünün bol ve bereketli geçmesini diliyorum” dedi.
"Fındık mahsulünde don denildiği zaman geçen yıl 350 rakımın üzerinde yaşadığımız şiddetli don olayı aklımıza geliyor" diyen Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar, "Bu yıl don tehlikesi olduğu gecelerde bölgemizin rakım yüksekliğine göre çevre komşu ilçelerle olan bölgelerimize sıcaklıkları en düşük yerlere termometreler yerleştirdik. Don tehlikesi olduğu gecelerde tehlikenin hangi boyutlarda olduğunu ve hangi gecelerde olduğuna donun baktık. En düşük gece sıcaklığını eksi 2,8 ile Aslancami Mahallesi Dervişoğlu bölgesine denk geldi. Mahallemizde rakım 780 civarındaydı ve burada hafif derecede bir don olayı olduğunu düşündük. Termometre kurduğumuz hiçbir alanda don olayına rastlamadık. Don olayına rastlanmaması bizi ve bölge halkını sevindirdi” ifadelerini kullandı.
Fatsa Fiskobirlik Başkanı Bünyamin Davu ise, “Bu yıl yapılan araştırmalar neticesinde don olayına rastlanmadığı görülmüştür. 600’e rakıma kadar herhangi bir don hasarına bahçelerde rastlanmamıştır. Kurumumuzdan üreticiler 2 milyon TL civarında bir sigorta bedeli ödediler toplamda. Şuan için herhangi bir don olayı ile ilgili ihbar gelmedi. Bizim dileğimiz üreticinin daha fazla fındığının olması ve fiyatlarının daha iyi olması isteğimdir” şeklinde konuştu.