SAMSUN (AA) - FATMA KALAY - Doğa turizmine dönük pek çok alternatifin yanı sıra tarihi, kültürel ve sportif aktiviteleriyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Karadeniz, son yıllarda gerçekleştirilen "kar festivalleri" ile adından söz ettiriyor.

Bot ve ahşap kızak yarışmalarından off-road'a, kar üstünde güreşten konserlere kadar birçok kış faaliyetine ev sahipliği yapan Karadeniz yaylaları, yaz mevsimini aratmayacak doğallığıyla konuklarını ağırlıyor.

Özellikle Karadeniz'in doğu kısmında ocak ayında başlayan ve mart ayına kadar sürdürülen kar şenlikleri, renkli görüntüleriyle yerli ve yabancı turistlerden ilgi görüyor.

Rize'de ocak ayı sonlarında gerçekleştirilen "Çamlıhemşin Ayder Kardan Adam Şenliği"nde yerli ve yabancı turistler kar üzerinde mangal yapıp horon oynayarak şenliğin tadını çıkartırken, bazı vatandaşlar da naylon ya da şambrellerle kayak keyfi yapıyor.

Bazı katılımcıların kardan çeşitli figürler yaptığı şenlikte, kardan adam ve halat çekme yarışmaları düzenleniyor.

Giresun'da şubat ortasında yapılan Kulakkaya Kar Festivali ise off-road tutkunlarını bir araya getiriyor. Kulakkaya Yaylası'nda buluşan binlerce aile çocuklarıyla eğlenirken, horon ve Giresun karşılaması oynanan festivalde off-road yarışları heyecanı zirveye çıkarıyor.

Karadenizliler, şubat ortasında Artvin'in Şavşat ilçesindeki Yavuzköy Kar Şenliklerinde de eğleniyor. Şavşat Kültür, Turizm ve Dayanışma Derneği tarafından, ilçe merkezine yaklaşık 8 kilometre mesafede bulunan bin 580 rakımlı Yavuzköy'de düzenlenen şenliğe katılanlar, bot ve ahşap kızaklarla kayarak karın keyfini çıkarıyor, yöresel sanatçılara konserlerinde eşlik ediyor.

- Kar festivalinde "güreş"

Ordu Büyükşehir Belediyesi ile Kabadüz Belediyesi’nin şubat ayında düzenlediği Çambaşı Kar Festivali de her yıl büyük bir katılımla gerçekleşiyor.

Ordu’nun Kabadüz ilçesindeki 2 bin rakımlı Çambaşı Yaylası’ndaki "kar festivali", kızak yarışları ve kar üstünde güreşlerle renkli görüntüler oluşturuyor. Festival kapsamındaki güreşlerde ise rüzgara ve soğuk havaya aldırış etmeyen güreşçiler birincilik için yarışıyor.

- Uzungöl'de kar festivali

Türkiye’nin ve Karadeniz Bölgesi’nin en önemli turizm merkezlerinden Uzungöl’de de şubat ayı sonunda kar festivali gerçekleştirilecek.

Bu yıl ilki 28 Şubat-1 Mart tarihleri arasında yapılacak "Karadeniz Kar Festivali", İstanbul Trabzon Federasyonu tarafından düzenlenecek ve festivalde çeşitli etkinliklerin yanı sıra yöresel sanatçılar da konser verecek.

Festivalin, Uzungöl’ün tanıtımına önemli katkı sağlayacağı, bölgenin zengin doğa ve kültür turizminin yanı sıra, kış turizmi faaliyetlerinin tanıtılması için fırsat olacağı düşünülüyor.